Sfaturi pentru somnul bebelusului

Pentru parinti, perioada cea mai grea este cea din primele luni dupa nastere cand bebelusul nu are o rutina a somnului formata, doarme in reprize foarte scurte si reuseste sa ii oboseasca pe toti cei din jurul lui. Sunt si mamici care au bebelusi care dorm foarte bine noaptea si se trezesc doar ca sa manance, insa nu foarte multe se pot lauda cu asta.

Motivele pentru care copilul pana la un an se trezeste noaptea pot fi destule: foame, scutec ud, colici, cresterea dintilor, un disconfort pe care nu-l intelegem sau, pur si simplu, ca nu ii e somn. Cum reusesti sa il ajuti sa doarma mai bine noaptea si sa reusesti si tu sa te odihnesti?


Creeaza-i o rutina inainte de culcare

Pentru a adormi mai repede, copilul trebuie sa invete cand a venit momentul de culcare. Acest lucru il poti face obisnuindu-l cu baita si masaj in fiecare seara.

Pastreaza aceeasi ora de culcare in fiecare seara

Medicii pediatri recomanda ca ora de culcare a bebelusilor cu varsta pana la un an sa fie intre 7.30 si 8.30. Este important sa ii pastrezi programul de somn, chiar daca uneori copilul nu da semne ca vrea sa se culce.

Incearca sa pastrezi un program de activitati, mese si somn

Pentru a-l invata cat mai bine diferenta dintre noapte si zi, pastreaza cam aceleasi ore pentru activitati. De asemenea, pe timpul zilei, perioadele in care copilul nu doarme, trebuie sa fie cat mai pline de activitati si zgomote. In felul acesta, bebelusul o sa asocieze mai bine ziua cu zgomotele si noaptea cu linistea.

Lasa-l sa adoarma si singur

Ca sa nu il obisnuiesti cu leganatul si sa te trezesti ca si la 2 ani el vrea acelasi ritual de culcare, asa cum mi s-a intamplat mie, lasa-l sa adoarma singur. Daca plange, stai langa el si canta-i un cantecel, fara sa il iei in brate, important este sa stie ca esti langa el.

Nu il culca la putin timp dupa ce s-a trezit

Daca bebelusul s-a trezit la 6 seara, nu il culca la 8, cu siguranta nu ii este somn. Ai grija ca intre reprizele de somn sa fie pauze de cateva ore. Cu cat copilul creste, cu atat pauzele intre perioadele de somn sunt mai mari.

Incearca sa nu il culci prea tarziu seara

Atunci cand copilului ii trece ora de somn, el devine agitat si adoarme mult mai greu. Un copil de cateva luni nu ar trebui sa se culce mai tarziu de 8-9 seara. De la varsta de un an, ora de culcare poate fi stabilita la 9.30 – 10.30.

Cand copilul este mai mare de 6 luni, obisnuieste-l sa doarma cu o jucarie de plus

O jucarie de plus poate functiona foarte bine cand vine vorba de adormirea copilului. Cu cat il inveti mai mult cu ea, cu atat el o sa se simta mai linistit in preajma ei. Jucaria de plus are rolul de linistire la fel ca suzeta.

Bebelusii dorm intre 15-18 ore pe zi in primele saptamani de viata, impartite in reprize de 2-3 ore, iar de la 3 la 10 luni perioada de somn se scurteaza la 14-15 ore. De la varsta de 10 luni pana la 3 ani, copilul doarme intre 12-14 ore, 3-4 ore ziua si restul noaptea. Fiecare bebelus este diferit, unii dorm mai mult, altii mai putin, de aceea nu are rost sa te ingrijorezi si sa cauti solutii universale, somnul bebelusului se va regla in primul an de viata.

Adauga comentarii!