Cum te poti feri de poluarea din marile orase

Daca locuiesti intr-un oras mare, cu un trafic aglomerat, atunci poluarea este o problema reala. Mai ales cand ai un bebelus mic si incerci sa il feresti pe cat poti de orice problema ar putea avea.

Exista studii care au aratat faptul ca la copii ajung cu 30% mai multe substante poluante decat la adulti, intrucat ei sunt mai jos de pamant si, prin urmare, mai aproape de tevile de esapament. Din aceasta cauza, copiii care sunt tinuti in port-bebe sunt mai feriti decat cei care sunt tinuti in carucior.


Cu toate ca nu ai cum sa reduci tu poluarea orasului, tot poti feri copilul de momentele cand poluarea este mai intensa. Ce ar trebui sa faci pentru asta:

Sa mergi cat mai putin cu masina

Este o parere gresita ca esti mai putin poluat in masina decat daca mergi pe trotuar. De fapt este chiar dimpotriva, intrucat pe trotuar aerul circula cu mai multa usurinta decat intr-o masina. Asa ca, incearca sa faci cat mai putine drumul cu masina.

Nu iesi din casa in orele cele mai fierbinti

Cand caldura este foarte mare, gradul de poluare creste si avem impresia ca aerul este irespirabil.  Cel mai bine este sa nu iesi din casa la miezul zilei. Si alege sa te plimbi prin parcuri cat mai largi, la distanta de strazile aglomerate. Daca nu ai un parc in apropiere alege strazile cat mai putin umblate, cu cat mai multi copaci. Copacii, pe langa faptul ca tin umbra si temperatura suportabila, pot sa imbunatateasca si calitatea aerului.

Incearca sa iesi afara din oras cat mai des

Chiar daca trebuie sa stai in oras in timpul saptamanii, incearca macar in weekend sa pleci undeva in natura in weekend. Alege locuri linistite, care nu sunt la inaltimi prea mari.

In casa

Faptul ca esti in casa nu inseamna ca esti automat protejat de poluare. Si aici trebuiesc luate masuri

  • sa nu fumezi niciodata in casa
  • sa aerisesti camerele de mai multe ori pe zi
  • sa nu cumperi mobile noi in primele luni de viata ale bebelusului. Sa nu folosesti produse chimice precum ceara de parchet, vopseaua, insecticide, odorizante.

Photo by Nabeel Syed on Unsplash

Adauga comentarii!