Raceala si gripa

Primele raceli isi fac aparitia, in general, dupa ce copilul si-a facut o rutina in ceea ce priveste somnul si alimentatia. Si nu prea ai cum sa le eviti. Desi atunci cand se nasc, acestia preiau o parte din imunitatea mamicii, la care se mai adauga si anticorpii din laptele de la san, ei nu sunt complet protejati impotriva virusului. Deci chiar si copiii foarte sanatosi pot avea de la 6 pana la 8 raceli pana sa implineasca 1 an. Dar partea pozitiva este ca in felul acesta sistemul imunitar al bebelusului incepe sa se intareasca.

Pentru majoritatea cuplurilor care sunt parinti pentru prima data teama cea mare e daca bebelusul are o simpla raceala sau ceva mai grav.


O simpla raceala are, in principiu, o durata de aproximativ 9 zile, ce pot fi impartite astfel:

  • Primele 3 zile – cand raceala se instaleaza – copilul poate fi mai agitat ca de obicei, cu pofta de mancare putin scazuta si chiar cu febra. In cazul in care bebelusul are sub 3 luni si temperatura masoara 38 de grade, suna pediatrul pentru informatii si instructiuni cu ce trebuie sa faci mai departe.Vestea buna este ca daca cel mic este deja prescolar, o simpla raceala provoaca doar o mica crestere de temperatura. In urmatoarele doua zile incepe sa-i curga nasul, deci sistemul imunitar isi face treaba. Acum mucusul este transparent si lichid si curge in mod constant.
  • Urmatoarele 3 zile – cand raceala e instalata deja – in timpul fazei de mijloc a unui raceli, febra de obicei, se reduce, iar copilul este mai putin agitat si mananca mai bine. Mucusul se va ingrosa un pic si va capata o culoarea de un galben deschis. Copilul tau va avea acum un nas infundat care curge constant. E posibil sa inceapa si sa tuseasca. In aceasta perioada, somnul, inevitabil, va fi dificil si greu pentru copil.
  • Ultimele 3 zile – cand raceala se pregateste sa plece – in aceste zile mucusul se ingroasa si mai mult, iar starile bebelusului tau revin la normal, are pofta de mancare si nu mai este agitat / nervos.

In ceea ce priveste gripa, aceasta este mai proabil de a fi contactata intre lunile noiembrie si martie, iar copilasii incep sa fie contagiosi cu o zi inainte ca simptomele sa se instaleze si pe toata perioada gripei, care poate dura pana la 2 saptamani.

De cele mai multe ori, simptomele gripei la adulti si la copii mai mari sunt usor de identificat, dar cand vine vorba de bebelusi, lucrurile nu mai sunt atat de clare si evidente.

Asa cum am vazut mai sus, o simpla raceala se instaleaza in decurs de cateva zile, dar o gripa are capacitatea sa se instaleze in cateva ore. Febra va dura mai mult de 1-2 zile, iar nivelul de voiosie si pofta de mancare vor scadea si tusea va fi mai accentuata decat in cazul racelii. Sugarii si copiii mici pot experimenta, de asemenea, diaree si varsaturi. Daca sesizati aceste simptome si credeti ca micutul are gripa, sunati-va doctorul.

Referitor la un tratament pentru gripa si raceala, nu exista nimic care sa actioneze imediat si sa faca sa dipara ca prin magie virusul. Ce poti face tu? Ii dai multe lichide si supa de pui care chiar isi aduce un aport vizibil. Pentru restul asculta de sfatul medicului si nu-i administra medicamente dupa ureche.

Cum poate fi raceala / gripa evitata:

  • Vaccinul antigripal
  • Tine-ti rudele si prietenii departe de copil daca acestea au virusul gripal
  • Invatati-va copiii sa se spele des pe maini
  • Daca esti tu racita, roaga pe cineva sa aiba grija de micut in primele zile, iar daca alaptezi incearca sa nu respiri, stranuti sau tusesti spre el.

Conctacteaza doctorul in cazul in care:

  • copilul este nervos / apatic, nu reactioneaza la tine, are o culoare pala sau daca simtiti ca ceva nu este in regula.
  • tusea se agraveaza sau copilul are dificultati in a respira normal
  • copilul plange mult mai mult decat de obicei sau refuza sa suga ori sa bea din biberon
  • banuiti ca micutul are gripa, mai ales daca febra ridicata si tusea persista mai mult de trei zile. Important: Orice copil sub 3 luni, cu o febrade 38 de grade trebuie vazut urgent de doctor.
  • Copilul care este mai maricel si are febra deja de mai mult de 5 zile, tuse grava (care poate fi cu sau fara dureri in piept), durere de cap la fel, pentru mai ulte zile care se si agraveaza si mai resimte si o intepenire a gatului.

Adauga comentarii!