Obezitatea la copii

Copiii dolofani sunt adorabili cand sunt mici, dar avand in vedere riscul de obezitate tot mai crescut, parintii ar trebui sa acorde atentie si acelor cateva kilograme in plus luate de copil in greutate.

Sunt destule cazuri in care copilasul devine obez chiar inainte sa invete sa mearga.


Acum urmeaza intrebarea ca daca bebelusul meu are multe pliuri si colacei inseamna ca este dar acea grasime de bebelus sau este ceva mai mult?

Depinde de mai multe lucruri. Obezitatea are multe cauze si motive pentru care apare. Unii copilasi devin supraponderali, altii pur si simplu se nasc asa. Unii pierd din greutate pe masura ce cresc, altii nu. Si daca cel putin unul dintre parinti este obez riscul ca si micutul sa fie este mare, fie ca vorbim de genetica, fie pur si simplu de stilul de viata.

Desigur, cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru a-ti ajuta copilasul sa-si mentina o greutate normala si sanatoasa este sa dai tu un exemplu bun. Daca esti adepta unui stil de viata sanatos si bogat in vitamine, nu ar trebui sa fie o problema, copilasul va deprinde obiceiurile bune. Nu uita ca in acesti primii ani de viata ai o influenta uriasa asupra copilului decat in oricare alt moment al vietii, deci ai putea profita de acest lucru si sa-i dai elementele necesare pentru un stil de viata sanatos.

Trebuie sa tii cont si de faptul ca bebelusii au nevoie de o dieta bogata in grasimi care sa le sutina cresterea si dezvoltarea pe parcursul copilariei.

Excesul de grasimi si calorii este insa un motiv de ingrijorare. Acest lucru poate intarzia mersul pe jos, dar si parti importante din dezvoltarea fizica si psihica a copilului. Ca sa fii sigura ca bebelusul tau se confrunta cu obezitatea, discuta cu medicul si vezi ce se poate face, ce trebuie schimbat sau imbunatatit in activitatile celui mic.

Iata ce poti face tu pentru a preveni excesul de grasime:

  • Ai grija la greutatea pe care o iei in plus in timpul sarcinii. Cresterea in greutate excesiva in timp ce esti gravida poate duce la cresterea greutatii copilasului la nastere. Se considera ca o greutate crescuta la nastere creste si riscul obezitatii in copilarie.
  • Alapteze cat mai mult posibil – copiii alaptati prezinta sanse mai reduse de a deveni obezi in copilarie. Ba chiar, acesta va putea ajunge sa aiba creasca sanatos si sa aiba o greutate normala. Asta pentru ca alaptatul il invata sa manance atat cat are nevoie, nu mai mult. Cand s-a saturat, se opreste singur. In felul acesta copilasul isi da seama singur care sunt semnalele ca ii este foamne si cam cat sa manance la fiecare masa pentru a se simti satul, obicei pe care il va avea si mai tarziu, in copilarie.
  • Amintiti-va ca sucul nu este necesar, ba chiar nu este indicat in dieta unui bebelus. Nu se da suc, nici macar de fructe pana la varsta de 6 luni doar daca doriti sa tratati constipatia. Daca alegeti dati suc dupa varsta de 6 luni, serviti-l intr-o cescuta mai degraba decat o sticluta si sa nu depaseasca 100 de mililitri pe zi.
  • Incepe sa-i dai mancare solida la momentul potrivit (dupa 6 luni). Se pare ca bebelusii si laptele praf administrat mai devreme creste riscul de obezitate in jurul varstei de 3 ani.
  • Alege alimente sanatoase
  • Face-ti miscare impreuna -cCopiii iubesc sa alerge, sa sara, sa se joace asa ca fa ca exercitiile fizice sa fie o parte din rutina. Opreste televizorul si mergi la piscina cu micutul, sau la gimnastica sau afara, la joaca.

Adauga comentarii!