Cat de devreme ar trebui copiii sa invete sa se imbrace singuri

Majoritatea parintilor ii asista pe copii in tot ceea ce au de facut o perioada mai lunga de timp decat ar fi necesar. Este vorba despre o obisnuinta pe care o capeti si pe care nu o mai pui la indoiala. I plus, fara indoiala, tot ceea ce face un adult se face mult mai repede si mai corect.

Copiii nu au insa de castigat din aceasta atitudine, chiar daca le este mai comod, ci dimpotriva. Ei trebuie provocati sa faca noi lucruri pentru a se dezvolta. Ce castiga copiii daca invata sa se imbrace singuri inca de cand sunt bebelusi:


  • Invata partile corpului. Bebelusilor trebuie sa le vobesti cat mai mult, pentru a invata limbajul. Asa ca, atunci cand ii schimbi, poti numi partile corpului, poti descrie ceea ce faci, le poti cere sa participe impingand mana sau piciorul.
  • invata sa isi miste mainile si picioarele astfel incat sa stea acolo unde isi doresc. Si aceasta este o realizare foarte mare pentru un copil. Ei depun un mare efort pentru a-si controla miscarile.
  • invata miscari fine. In momentul in care trec la lucruri mai complicate, cum ar fi sa invete sa isi puna o soseta, copiii exerseaza si miscarile degetelor. La fel si in cazul lucrurilor mai complicate, cum ar fi fermoarele sau inchiderea nasturilor.
  • invata echilibrul. Copiii isi pun mult mai usor hainele din partea de jos a corpului decat cele din partea de sus si asta pentru ca picioarele sunt mai usor de vazut. Necesita mai mult echilibru sa iti tragi o haina peste cap decat sa iti tragi pantalonii.
  • invata coordonarea. La inceput copiii isi coordoneaza greu miscarile. Copiii mici au foarte mult de castigat din faptul ca incearca sa isi foloseasca ambele maini in acelasi timp.

Partea foarte buna din toate aceste exercitii este ca ele trebuie efectuate zilnic de mai multe ori pe zi. Asa ca sunt o ocazie excelenta de a invata si de a progresa.

Adauga comentarii!