Ce trebuie sa stii despre eruptia dentara la bebelusi

Pentru parinti, aparitia dintilor de lapte la bebelusi poate fi o perioada destul de stresanta, mai ales daca bebelusul este agitat, nu doarme bine, refuza sa manance si plange mai mult ca de obicei. Multi parinti se ingrijoreaza mai mult decat este cazul, iar daca ordinea aparitiei dintilor nu este cea despre care au citit isi fac tot felul de scenarii care mai de care mai exagerate. Ordinea dintilor nu este insa un semn de ingrijorare, toti copiii sunt diferiti, la unii dintii apar mai devreme, la altii mai tarziu, iar la altii ordinea nu e chiar cea din manuale.

Primii dinti ai bebelusului apar in jurul varstei de 6 luni, insa aceasta nu este neaparat o regula, dintii pot erupe chiar mai devreme, la 4 luni, sau mai tarziu, la 9-10 luni. Sunt si cazuri in care bebelusii se nasc cu 1-2 dintisori, insa, acestea sunt destul de rare. Daca vrei sa stii precis cand apar primii dinti ai bebelusului tau, intreaba-ti parintii cand ti-au aparut tie primii dinti. De asemenea, intreaba-i si pe parintii partenerului de viata. Ereditatea are multe de spus in ceea ce priveste aparitia primilor dinti.


Care sunt cele mai comune simptome ale eruptiei dintilor de lapte?

De obicei, la primii dinti, bebelusii saliveaza foarte mult, simt nevoia sa roada tot felul de obiecte si sa-si bage manutele in gura. De asemenea, ei pot avea stari febrile, gingii inflamate, tulburari de somn si uneori scaune moi. De asemenea, in perioada eruptiei dentare, bebelusii isi cam pierd pofta de mancare si va fi o adevarata provocare sa ii faci sa manance. Daca bebelusul tau face febra mai mare de 38.5 grade, nu trebuie sa pui acest lucru pe seama eruptiei dentare si sa mergi cu el la medic. Febra peste 38.5 grade este cu siguranta un simptom al unei alte afectiuni.

Pentru unii bebelusi, eruptia dentara nu este insotita de cine stie ce simptome deranjante, iar parintii doar constata intr-o buna zi ca bebelusului lor i-a mai iesit un dintisor. Insa, acestea sunt cazurile fericite, cei mai multi bebelusi nu sunt prea veseli cand incep sa le iasa dintii.

In ce ordine cresc, de obicei, dintii de lapte?

Dintii apar in perechi de cate doi, mai intai dintii centrali de jos, apoi cei de sus, apoi caninii si molarii. Insa, cum am mai spus mai sus, aceasta ordine nu este batuta in cuie si nu trebuie sa iti faci griji daca bebelusului tau i-au aparut mai intai dintii de sus si nu cei de jos.

Cum calmezi disconfortul creat de eruptia dentara?

Ca sa-l ajuti pe cel mic sa scape de disconfort, il poti masa cu o batista umezita cu apa rece sau cu putin gel special pentru gingii. In general, aceste geluri nu sunt recomandate, dar, la nevoie, in cantitati foarte mici, pot fi de ajutor.

O alta solutie este sa ii cumperi celui mic niste inele/jucarii speciale pentru dentitie si sa le bagi la frigider. Acestea vor ameliora si ele senzatia neplacuta data de eruptia dentara.

Cand isi formeaza dantura completa de lapte cei mici?

Pana la varsta de 2-3 ani, toti copiii au dantura de lapte completa, adica 20 de dinti, cu 10 mai putini fata de dintii permanenti, care incep sa erupa incepand cu varsta de 6-7 ani.

Cand incepi sa ii speli pe dinti?

Desi pe piata au aparut tot felul de paste de dinti pentru bebelusi, este destul de complicat sa ii speli pe dintisori, mai ales ca sunt atat de mici. De obicei, copiii incep sa inteleaga dupa varsta de 2 ani ca trebuie sa se spele pe dinti si atunci accepta mai usor acest nou obicei.

Pentru a evita aparitia cariilor, evita sa ii dai copilului dulciuri pana pe la varsta de 2-3 ani. De asemenea, nu exagera nici cu laptele de vaca sau capra, aceste tipuri de lapte contin multe zaharuri care pot dauna dintilor celor mici.

Citeste si Dintisorii de lapte.

Adauga comentarii!