Cand incep bebelusii sa gangureasca?

Ganguritul apare atunci cand creierul bebelusului este pregatit pentru invatarea primelor cuvinte. Combinatia de consoane si vocale pe care o rosteste bebelusul pana invata primele cuvinte este si ea o forma de limbaj prin care el incearca sa comunice cu cei din jur. Desi aceste sunete sunt nearticulate si amuzante, parintii trebuie sa vorbeasca foarte mult cu cel mic si sa-l incurajeze sa se exprime, in acest fel el va invata sa rosteasca cuvinte intregi, nu numai sunete si silabe.

Prima forma de comunicare a bebelusului cu cei din jur este plansul, o forma de comunicare pe care o pastreaza in paralel cu invatarea limbajului pana la varsta de 2-3 ani. De la varsta de 2 ani, reprizele de plans se raresc considerabil si copilul invata treptat, pana la 3-4 ani, sa isi verbalizeze mai bine emotiile si sa nu izbucneasca in plans de fiecare data cand nu se face inteles sau cand il supara ceva.


Cand incep bebelusii sa gangureasca?

Inca de la nastere, bebelusii asculta cu atentie sunetele din jurul lor si incep sa le sorteze dupa inteles. Pana la varsta de 6 luni, bebelusul tau va cunoaste deja intelesul la cateva cuvinte simple, chiar daca nu va reusi sa le rosteasca (propriul nume, cateva obiecte familiare, mama, tata, papa).

Ascultarea cuvintelor este primul pas catre invatarea limbajului, iar incercarea bebelusilor de a reproduce cuvintele auzite se traduce prin gangureala.

Nu toti bebelusii sunt la fel, unii ganguresc mai devreme, altii mai tarziu, unii mai mult, altii mai putin. Cu toate astea, mai toti bebelusii incep sa gangureasca (sa vorbeasca pe limba lor) in jurul varstei de 4 – 6 luni. Cel mai probabil, dupa varsta de 7-8 luni vei auzi primele silabe legate “ma-ma”, “ta-ta”, “ga-ga”, “a-ga”, “da-da”, “na-na” sau “ba-ba”. Initial, bebelusii doar rostesc silabe, fara sa cunoasca sensul cuvintelor, insa, treptat, incep sa le asocieze cate un inteles.

Care sunt etapele prin care trec bebelusii pana incep sa rosteasca cuvinte?

6 saptamani – 3 luni: rostesc vocale (a-a, i, e, o, i-ii) si diverse alte sunete si mormaituri;

4-5 luni: rostesc combinatii de vocale si consoane (a-ga, a-da, a-ba);

Pana la 6 luni: rostesc combinatii de silabe simple (da-da-da-ba-ba-ba-ta);

Pana la 8 luni: leaga silabele intre ele (ta-ta, ma-ma, ba-ba, da-da);

Intre 8 si 18 luni: invata cateva cuvinte simple (mama, tata, papa, apa).

Cum ajuti bebelusul sa invete sa vorbeasca?

  • Vorbeste rar si foloseste cuvinte cat mai simple

Cu cat vorbesti mai clar si mai simplu, cu atat bebelusul va reusi sa inteleaga mai bine ce ii spui. Este important sa ai rabdare si sa ii vorbesti mereu cu calm si veselie.

  • Foloseste mai mult nume si mai putin pronume

Atunci cand ii povestesti bebelusului despre o persoana sau un obiect spune numele acelei persoane sau acelui obiect cat mai des pentru ca el sa le retina. De exemplu: “aici este ursuletul tau”, “aceasta este rochia mamei”, “tatal tau se spala pe dinti”.

  • Canta-i tot felul de cancecele cu versuri usoare

Cantecelele il ajuta pe cel mic sa inteleaga ca ritmul si intonatia cuvintelor sunt foarte variate. De asemenea, ei inteleg ca un cantecel nu inseamna numai pregatirea pentru somn.

  • Repeta lucrurile pe care i le spui

Nu degeaba se spune ca repetitia e mama invataturii. Cu cat transmiti mai des anumite informatii, cu atat ele se intiparesc mai bine in memoria copilului.

Cand sa te ingrijorezi?

Potrivit pediatrilor, momentul in care bebelusii incep sa gangureasca si sa vorbeasca e destul de impredictibil. Unii incep sa gangureasca la 2 luni, altii la 4. De asemenea, unii copii incep sa spuna cuvinte de la varsta de 9 luni, iar altii abia atunci incep sa spuna silabe. Cert este ca, dupa varsta de 1 an si jumatate, multi copii incep sa spuna cuvinte, iar la varsta de 2 ani, le pot aseza in propozitii simple.

Daca la varsta de 2 ani si jumatate, copilul tau nu spune niciun cuvant, atunci ar trebui sa ceri parerea unui specialist.

Citeste si:

Cand incep bebelusii sa rada?

Sursa foto: mamashealth.com

 

Adauga comentarii!