Bebelusul sughite mult si des?

Cel mic sughite mai tot timpul. E normal?

Da, stai linistita, nu te stresa degeaba. Sughiturile sunt comune pentru bebelusii sub 1 an. Ba chiar bebelusii sughit si in uter, iar cand mamicile simt asta se alarmeaza. Dar din nou, este normal.


Probabil panica vine de la faptul ca nu intelegi exact cum poate sughita copilul in uter, ca doar inca nu respira. Sughitul nu are de-a face cu respiratia. Este mai degraba o contractie a diafragmei cauzata de o iritatie sau de o stimulare a muschiului.

Sughitul este considerat inofensiv pana in momentul in care este de lunga durata si interfereaza cu mesele regulate si cu somnul. Bebelusii care se confrunta cu refluxul gastroesofagian tind sa sughita mai des si acesta sa fie insotit de putina voma, tuse si iritabilitate. Daca se intampla asta, discuta cu medicul celui mic.

Dar nu te alarma, nu ii face rau. Cum il poti opri? Sa nu te iei dupa sfaturile auzite in copilarie. Nu functioneaza. Nu incerca sa-l sperii sau sa-l bruschezi pe cel mic. NU vei imbunatati cu nimic situatia. Il poti, in schimb, bate usor cu palma pe spate, o inghititura de apa sau pur si simplu ceva de supt si s-ar putea sa se rezolve.

De cele mai multe ori sughitul e mai deranjant pentru parinte decat pentru copil, desi il poate stresa si pe cel mic daca acesta nu reuseste sa se hraneasca cum trebuie din aceasta cauza. Mai poti incerca si sa-i schimbi pozitia bebelusului si sa-l ajuti sa ragaie.

Daca copilasul are crize de sughit mai dese, incearca sa-l hranesti doar cand s-a calmat avand grija sa nu ajunga sa fie foarte infometat. Asa reduci sansele disconfortului in timpul suptului / hranitului. Iar atunci cand il hranesti fa-o cat poti de calm, linistit, fara ca cel mic sa fie distras de nimic altceva din jur. Daca totusi sughitul este atat de incapatanat incat incepe iarasi in timpul mesei, ia o pauza si asteapta sa plece. Aminteste-ti ca poti sa incerci sa-l faci pe cel mic sa ragaie si sa dai o mana de ajutor.
Cu cat copilasul creste, cu atat se vor reduce si episoadele de sughitat, ajungand sa fie si sa iti para la fel de normale ca atunci cand tu sughiti. Nimic periculos.

Adauga comentarii!