Cand se introduce laptele de vaca in alimentatia copilului

Este recomandat, in general, sa astepti ca copilul sa aiba un an de zile inainte de a-i da sa bea lapte de vaca. Pana atunci poate sa fie alaptat sau sa bea lapte din formule concepute special pentru bebelus.
Motivul pentru care este bine sa amani introducerea de lapte de vaca este faptul ca acesta are o concentratie diferita de minerale si proteine fata de cel uman si rinichii copilului nu sunt inca suficient de dezvoltati ca sa il proceseze fara probleme.

Este recomandat ca un copil sa bea lapte de vaca?

Laptele, de fapt produsele lactate in general, nu ar trebui sa lipseasca din dieta echilibrata a unui copil. El este la fel de important precum legumele, cerealele si carnea. Mai ales ca este principala sursa de calciu, de care copilul are mare nevoie, intrucat este o perioada in care trebuie sa isi construiasca oase si dinti puternici. In plus, laptele contine si carbohidrati, esentiali pentru a alimenta energia copiilor.


Cat lapte trebuie sa bea un copil zilnic?

La inceput, o cana de lapte este suficienta si, cu timpul, aceasta cantitate creste, fara a depasi insa un litru de lapte, pentru a putea sa mai consume si alimente din alte grupe alimentare. Atunci cand va ganditi la lapte nu luati in seama numai laptele baut ca atare, pot sa fie si produse facute pe baza de lapte, cum ar fi iaurtul sau branza.

Este posibil sa aiba alergie la lapte?

Daca pana acum copilul a consumat lapte praf pe baza de lapte de vaca atunci cel mai probabil nu va avea niciun fel de problema atunci cand va renunta la formula. Copiii sunt oricum expusi la laptele de vaca, chiar si prin alaptare, daca mama consuma produse lactate. Alergia la produse lactate este rar intalnita si in general, este depasita odata cu varsta.

Ce poti face daca copilul refuza laptele de vaca

Laptele de vaca nu are acelasi gust si nici aceeasi consistenta cu cel matern. Asa ca nu este de mirare ca este posibil ca copilul sa il refuze la inceput. Ce ai putea face:
– sa il introduci treptat, in combinatie cu laptele pe care este obisnuit sa il bea in prezent
– sa il ascunzi in mancare – de ex in supe sau in lapte cu gris
– sa il oferi sub alta forma, precum iaurt si branza.

Photo by Hessam Hojati on Unsplash

Citeste si

Cum prepari acasa branza de vaci pentru bebelusi

Alimente pe care nu ar trebui sa le dai copiilor pana la 3 ani

Adauga comentarii!