12 motive pentru care plang bebelusii

Nu mai este nicio noutate pentru nimeni: bebelusii plang foarte mult, mai ales in primele 6 luni de la nastere. Plansul este metoda prin care bebelusul cere atentie si incearca sa transmita atunci cand ceva nu ii convine. Dar cum iti dai seama ce vrea bebelusul? Fiecare mama incepe sa inteleaga si sa interpreteze plansul bebelusului la doar cateva saptamani de la nastere.

Care sunt motivele pentru care plange bebelusul?


1. Foamea

Foamea este primul lucru pe care il iei in calcul atunci cand bebelusul plange. De obicei, bebelusul incearca sa comunice senzatia de foame bagandu-si manutele in gura sau cautand sanul cu gurita.

2. Colicile

Colicile sunt de fapt niste crampe abdominale care apar brusc, fara niciun indiciu in prealabil, provocand crize de plans si agitatie. Din cauza acestor dureri, multi bebelusi mananca mai putin, nu reusesc sa adoarma si foarte greu se pot opri din plans.

3. Nevoia de a eructa aerul dupa masa

Atunci cand suge, bebelusul inghite si aer, de aceea masa lui trebuie intrerupta pentru momentele de ragait. Bebelusul trebuie pus pe umar si batut usor pe spate pana scoate aerul. Dupa ce elimina aerul inghitit, bebelusul se simte mult mai bine.

4. Disconfortul termic

Bebelusii nu stiu sa isi regleze temperatura corpului foarte bine, de aceea nu trebuie imbracati prea gros sau prea subtire. De obicei, bebelusii au nevoie de inca o bluza fata de adulti. Asadar, daca tu porti un tricou, lui da-i un tricou si o bluza subtire.

5. Nevoia de somn

Bebelusii nu stiu sa se linisteasca singuri si au nevoie sa fie adormiti de mamicile lor. Daca bebelusul tau a mancat, nu are o criza de colici si au trecut vreo 2 ore de la ultima repriza de somn, incearca sa il iei in brate si sa il adormi cu un cantecel.

6. Scutecul murdar

Bebelusii au pielea foarte sensibila si se irita extrem de usor. Ca sa fii sigura ca bebelusul se simte confortabil, schimba-i scutecul cat mai des si da-l la fundulet cu o crema anti-iritatii.

7. Nevoia de a sta aproape de mama

Bebelusul se simte bine langa mama lui, iar instrainarea de ea, chiar si pentru o jumatate de ora, este pentru el un motiv de neliniste.

8. Prea multa agitatie in jur

Au venit in vizita foarte multi prieteni si rude care vor sa vada bebelusul? O sa observi ca cel mic nu va fi prea vesel la vederea atator persoane, care il vor face sa se simta in nesiguranta.

9. Nevoia de joaca

Cand nu este bagat in seama, bebelusul se supara. Fa-ti mereu timp si joaca-te cu el. Cele mai simple moduri in care iti poti amuza bebelusul este sa scoti tot felul de zgomote amuzante, sa imiti animale, sa il gadili usor, sa sufli spre burtica lui si sa ii arati tot felul de jucarii colorate.

10. Aparitia primului dintisor

Primul dintisor poate sa apara la varsta de 4 luni, insa nu te astepta ca bebelusul sa-l intampine cu bucurie. De obicei, la primii dintisori, bebelusii plang foarte mult, saliveaza, simt nevoia sa roada tot felul de obiecte si sa-si bage manutele in gura. De asemenea, ei pot avea stari febrile, gingii inflamate, tulburari de somn si uneori scaune moi.

11. Refluxul gastric

Refluxul gastric se manifesta mai persistent inainte de varsta de 6 luni si se amelioreaza cand sunt introduse alimentele solide. Printre cele mai importante simptome ale refluxului gastric se numara: iritabilitatea, plansul din senin, varsaturile, lipsa poftei de mancare, balonarea, problemele cu somnul.

12. O stare febrila

Daca bebelusul tau are mai putin de 3 luni, nu vrea sa manance, are nasul infundat, este mai mereu agitat si a facut febra, nu trebuie sa cauti solutii acasa, ci sa mergi de urgenta la medic. La bebelusii mai mici de 3 luni este interzisa administrarea medicamentelor.

Citeste si:

Prima raceala a bebelusului – cum o tratezi?

Bebelusul la 2 luni – la ce schimbari sa te astepti?

10 afectiuni cu care se confrunta copiii mici

Cum se dezvolta creierul bebelusului pana la varsta de 1 an

Sursa foto: tesco-baby.co.uk.

 

Adauga comentarii!