Cum te poti pregati sa fii parinte, daca esti barbat

Se vorbeste mult despre starile sufletesti ale femeilor in timpul sarcinii si imediat dupa nastere. Mai putin se iau in seama insa emotiile prin care trece un barbat, chiar daca si viata sa urmeaza sa fi schimbata pentru totdeauna. Asta desi sunt multi barbati care trec prin stari de depresie si neadaptare la inceputul rolului lor de parinte.

Ce ai putea face, ca barbat, pentru a trece cu bine acest nou prag:


  1. Asteptari realiste

Vei fi tata, ceva cu totul nou. Si este bine sa te gandesti ce presupune asta pentru tine. Ce fel de tata ai vrea sa fii? Ai vrea sa repeti ceva ce ai vazut la tatal tau, ai vrea sa ocolesti sa te comporti intr-un anumit fel?

Scrie pe hartie gandurile care iti trec prin cap. In acest fel imaginea iti va fi mult mai clara.

  1. Dicuta cu mama despre cum va vedeti ca parinti

Discutiile in avans elibereaza multe tensiuni. Este inevitabil sa apara multe schimbari in viata voastra. Si foarte multe provocari. Mai mult ca sigur sunt lucruri pe care le vedeti in mod diferit. Vorbiti despre sperantele pe care le aveti, despre cum va vedeti. Incercati sa fiti pe aceeasi lungime de unda, chiar daca nu vedeti lucrurile exact la fel.

  1. Propune-ti sa fii implicat in viata de zi cu zi a copilului

Copiii sunt la fel de atasati de tatal lor cat sunt si de mama lor, indiferent de varsta pe care o au. Hraneste acest atasament inca de la inceput. Fii prezent activ, chiar daca vei face lucrurile diferit fata de mama. Copilul are nevoie de ambele influente.

  1. Manifesta rabdare si sustinere fata de mama

Sa fii parinte inseamna sa duci o viata plina de emotii. Multe dintre ele sunt griji, anxietate. Daca tu te simti nesigur pe tine si un pic speriat sa stii ca este foarte probabil ca si mama sa se simta la fel. Ba chiar emotiile sa fie mai puternice in cazul sau. Asa ca manifesta suport si intelegere pentru starile ei, asa cum si ea ar trebui sa aiba pentru starile sale. Acesta este un parteneriat de lunga durata.

  1. Nu uita de tine

Nu este nimic rusinos in a sta de vorba despre grijile pe care le ai in nou rol. Si este normal sa vrei sa evadezi din ele din cand in cand. Tine aproape prietenii pe care ii ai, discuta despre grijile pe care le ai sau reincarcati-va bateriile facand lucruri care va destind.

Photo by Becca Tarter on Unsplash

Citeste si

Temeri ale viitorilor tatici

Schimbari in viata de cuplu dupa nastere

 

Adauga comentarii!