Saptamana 36 de sarcina

In saptamana 36 de sarcina bebelusul are varsta de 34 de saptamani si este complet dezvoltat. El cantareste acum peste 2.6 kilograme si are o lungime de 48 de centimetri masurat din crestet pana in calcaie. In general, daca bebelusul se naste inainte de saptamana 37 de sarcina este considerat prematur. Cu toate astea, bebelusul nascut la 36 de saptamani se va descurca foarte bine in viata extrauterina, mai ales ca plamanii lui sunt acum deplin maturizati.

Daca se intampla sa nasti la sfarsitul saptamanii 36 de sarcina, bebelusul va fi considerat nascut aproape la termen.


Ce se intampla cu bebelusul in aceasta saptamana?

In saptamana 36 de sarcina, bebelusul se simte din ce in ce mai inghesuit in burtica si se va stradui sa se aseze in pozitia necesara pentru nastere. Nu toti bebelusii se aseaza in pozitia cu capul in jos, insa aceasta este cea mai comuna la cele mai multe dintre nasteri.

Deoarece se pregateste sa infrunte viata extrauterina, el acumuleaza zilnic tesut adipos, necesar pentru reglarea temperaturii corporale dupa nastere. Pana la nastere, bebelusul va mai acumula zilnic aproximativ 30 de grame de grasime pentru a ajunge la greutatea normala pentru nastere. Parul si puful fin de pe corpul bebelusului incepe sa se elimine, amestecandu-se cu lichidul amniotic si alte secretii.

Cum te simti tu in aceasta saptamana?

Desi te simti la propriu foarte grea si te misti ca un pinguin, de acum incolo incepi sa respiri mai usor. Motivul principal este faptul ca bebelusul coboara in zona abdominala inferioara, eliberandu-ti plamanii de presiunea pusa asupra lor.

Constipatia, arsurile gastrice, durerile de spate, umflarea mainilor, a fetei si a picioarelor, scurgerile vaginale, insomniile, oboseala, urinarile frecvente si foamea exagerata sunt comune si pentru aceasta saptamana. Din fericire, mai ai foarte putin pana nasti si toate aceste probleme vor disparea.

Contractiile false Braxton-Hicks care pregatesc corpul pentru nastere devin mai frecvente incepand cu aceasta perioada a sarcinii. De asemenea, deoarece ligamentele se intind si muschii abdominali trebuie sa sustina o greutate asa mare, ai tot felul de dureri difuze in zona pelviana.

Care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faci pentru a nu intra in travaliu prematur?

  • evita efortul fizic;
  • incearca sa nu te stresezi;
  • evita baile fierbinti;
  • evita calatoriile lungi cu masina;
  • evita calatoriile cu avionul;
  • evita sa stai foarte mult pe scaun.

Care sunt semnele cele mai clare ca ai intrat in travaliu?

1. Ai crampe abdominale asemanatoare cu cele de la menstruatie

Cand crampele abdominale se intetesc si ai niste dureri asemanatoare cu cele menstruale, insa o idee mai puternice, atunci este bine de stiut ca nasterea este iminenta. Daca aceste contractii devin regulate si cresc ca intensitate, pregateste-te pentru nastere.

2. Ti se rupe apa

Potrivit unor studii, cele mai multe femei au contractii inainte sa li se rupa apa si foarte putine au acest simptom inainte de contractii. Cand apa se rupe, ea curge treptat, deoarece pozitia copilului blocheaza scurgerea lichidului amniotic. Desi acest simptom pare destul de evident, multe femei se gandesc ca poate fi vorba de incontinenta urinara, un simptom frecvent in timpul sarcinii, sau de o scurgere vaginala mai apoasa.

Ce trebuie sa stii despre travaliu?

Perioada de travaliu poate fi impartita in 3 mari stadii: primul stadiu al travaliului in care colul uterin se dilata treptat si contractiile devin din ce in ce mai dese si dureroare, al doilea stadiu in care trebuie sa impingi pentru a ajuta copilul sa se nasca si al treilea stadiu in care copilul deja s-a nascut insa are loc eliminarea placentei si coaserea inciziei de la epiziotomie.

De obicei, primul stadiu al travaliului dureaza intre 8 si 12 ore, al doilea intre o jumatate de ora si 2 ore, iar ultimul 10-15 minute.

Ce trebuie sa faci in aceasta saptamana?

bagajul pentru maternitate;

exercitii Kegel si exersarea tehnicilor de respiratie (daca ai ales sa nasti natural);

cumparaturi pentru bebelus;

monitorizeaza miscarile bebelusului.

Citeste si:

Saptamana 35 de sarcina

Ce trebuie sa stii despre epiziotomie

Ce trebuie sa stii despre alaptare dupa nasterea prin cezariana

Sursa foto: babycenter.com.

 

Adauga comentarii!