Saptamana 33 de sarcina

Saptamana 33 de sarcina marcheaza inceputul lunii a 8-a de graviditate, o luna deloc usoara pentru tine: kilogramele se depun intr-un ritm ametitor, sanii se maresc, oboseala se face simtita in fiecare zi, iar durerile de spate se accentueaza. Ultimul trimestru de sarcina inseamna o perioada de ingrasare atat pentru tine, cat si pentru bebelus, care se pregateste pentru momentul nasterii acumuland tesut adipos. Nu trebuie sa te alarmezi ca iei proportii intr-un ritm asa de rapid, acest lucru este normal.

Desi te simti inconfortabil cu atatea kilograme in plus, gandul ca mai ai atat de putin pana nasti si iti vei tine bebelusul in brate, iti da o stare de euforie.


Ce se intampla in aceasta saptamana cu bebelusul?

  • cantareste 1.8-2.0 kilograme si are 43-44 de centimetri, masurat din crestet pana-n calcaie;
  • pupilele i se pot contracta si dilata in functie de lumina;
  • este din ce in ce mai inghesuit in burtica si se ingrasa, ca si tine, de la o zi la alta;
  • retina si plamanii se apropie de maturizare;
  • oasele i se intaresc;
  • sughite mai des ca de obicei;
  • se poate intoarce cu capul in jos, insa nu este obligatoriu, diverse studii au aratat ca 3 din 4 bebelusi aleg sa ramana cu picioarele orientate spre cervix;
  • oasele de la nivelul craniului nu fuzioneaza complet pentru a-i permite bebelusului sa isi faca loc prin canalul vaginal la nastere;
  • pielea lui este fina si rozalie;
  • sistemul nervos si creierul sunt complet dezvoltate.

Cum te simti tu?

Deoarece uterul apasa destul de tare pe vezica si vei merge foarte des la baie, calitatea somnului tau va fi afectata. Ca sa eviti sa te duci foarte des noaptea la baie, incearca sa nu bei prea multe lichide seara. De asemenea, pentru gasirea unei pozitii confortabile de somn, este recomandat sa iti pui cat mai multe perne in jurul tau.

Odata ce sarcina avanseaza, scurgerile vaginale devin si ele mai dense. In ultima parte a trimestrului trei de sarcina aceste scurgeri indica si faptul ca se apropie data nasterii. Daca scurgerile vaginale sunt apoase si foarte abundente, s-ar putea sa fie vorba de pierderi de lichid amniotic si trebuie sa mergi neaparat la doctor la un consult.

Edemele iti vor da si ele batai de cap, mai ales ca din cauza lor te vei simti mai umflata decat esti. Ca sa le ameliorezi, mergi pe jos, poarta incaltaminte comoda, fa-ti masaj la picioare si tine-ti picioarele in apa calduta.

Si in aceasta saptamana pot aparea problemele cu respiratia. Acestea sunt cauzate de faptul ca sarcina este situata prea sus sau este prea mare, astfel incat lasa din ce in ce mai putin loc plamanilor sa functioneze cum trebuie. Ca sa respiri mai bine, este recomandat sa stai cu capul cat mai sus cand stai intinsa pe pat.

Deoarece pielea de pe burta este foarte intinsa, nu uita sa te masezi cu sfintenie in fiecare seara cu ulei de cocos, ulei de migdale sau ulei de masline. Aceste uleiuri naturale sunt foarte bune pentru combaterea vergeturilor.

Arsurile gastrice pot deveni suparatoare in aceasta perioada, motiv pentru care ar trebui sa eviti mesele copioase si sa optezi pentru mese usoare si dese.

Alte simptome pe care le poti experimenta in aceasta saptamana sunt: constipatia, hemoroizii, umflarea mainilor si a fetei, furnicaturi, amorteala si intepaturi in degete, apetitul sexual scazut, aparitia varicelor, insomniile, revenirea arsurilor stomacale si accelerarea cresterii parului.

Ce este important sa faci in aceasta saptamana?

1. Monitorizeaza miscarile bebelusului, ar trebui sa simti cel putin 10 miscari in 2 ore.

2. Daca te-ai decis sa nasti natural, nu uita de exercitiile Kegel. De asemenea, informeaza-te despre travaliu si epiziotomie.

3. Fa miscare in fiecare zi, in functie de recomandarile medicului tau.

4. Nu sta prea mult in picioare sau in pozitia sezut, bebelusul este suficient de greu cat sa iti dilate colul uterin.

5. Pregateste-ti bagajul pentru maternitate chiar daca ti se pare prea devreme sa il faci.

6. Daca ai edeme si dureri de cap cel mai probabil ai si presiunea sangelui crescuta. Incearca sa iti monitorizezi tensiunea arteriala, mai ales daca stii ca ai avut probleme in trecut cu ea.

7. Evita sa faci lucruri care par ok, dar cu care tu nu te simti confortabil (e.g. sa calatoresti, sa mergi la concerte cu muzica foarte tare, sa faci drumuri lungi cu masina, sa faci anumite exercitii fizice s.a.m.d).

Citeste si:

Saptamana 34 de sarcina

Ce trebuie sa stii despre nasterea prematura spontana

Saptamana 32 de sarcina

Sursa foto: babycenter.co.uk, babymonitor.com.

 

Adauga comentarii!