Saptamana 3 de sarcina

Deoarece varsta sarcinii se calculeaza de la prima zi a ultimei menstruatii, iar ovulatia se produce aproximativ la jumatatea ciclului menstrual, varsta reala a fatului incepe de fapt din saptamana a 3-a de sarcina, cu doua saptamani mai tarziu fata de varsta calculata de medic.

In aceasta saptamana, ovulul se intalneste sau chiar s-a intalnit cu spermatozoidul, pentru a forma zigotul, celula rezultata din uniunea a doi gameti care traverseaza timp de 4-7 zile trompele uterine pentru a se atasa de peretii uterului. In timpul acestei calatorii, zigotul continua sa se divida in mai multe celule, astfel ca, in momentul in care ajunge la peretii uterului el este deja o mingiuta de celule, cunoscuta cu numele de blastocist.


Daca la ovulatie produci doua ovule si nu unul, iar acestea sunt fertilizate de doi spermatozoizi se poate vorbi de o sarcina gemelara in care gemenii vor avea placente separate. De asemenea, daca dupa fertilizare, ovulul se divide si da nastere la doi embrioni, este vorba tot de o sarcina gemelara, insa gemenii vor imparti aceeasi placenta. Sarcina gemelara tine si de cauze genetice. Asadar, daca ai in familie gemeni, exista sanse sa ai si tu gemeni.

Inca de la fecundarea ovulului se stabileste sexul copilului, dar si nuanta pielii, culoarea ochilor, a parului si alte trasaturi care sunt determinate genetic. Deoarece ovului fecundat mai are ceva drum de parcurs pana la implantarea in uter, se considera ca esti insarcinata atunci cand noua masa de celule, blastocistul, s-a atasat de peretii uterului.

In acest stadiu timpuriu, masa de celule, care este mai mult decat un ou fertilizat, dar nu inca un embrion, este considerata a fi momentul conceptiei. Desi sexul copilului este stabilit in acest stadiu, viitorul bebelus este acum doar o diviziune de celule, nici macar un embrion. Aceste celule urmeaza sa se transforme in placenta si embrion, celulele care se pregatesc pentru formarea placenta fiind cele care secreta hormonul hCG (gonadotropina corionica umana), hormon care indica prezenta unei sarcini la testele de sarcina.

In momentul implantarii blastocistului in peretii uterului, la 7-10 zile de la intalnirea ovulului cu spermatozoidul, multe femei observa o usoara sangerare sau o secretie vaginala maronie, acesta fiind considerat semnul cel mai timpuriu de sarcina.

Ce se intampla in aceasta saptamana cu corpul tau?

Organismul tau incepe sa se pregateasca pentru sustinerea unei noi vieti, iar primele schimbari din organism vor avea loc la nivel hormonal. In aceasta saptamana nu vei sti ca esti insarcinata si trebuie sa mai astepti cel putin o saptamana pana cand iti vei putea face testul de sarcina. De obicei, testul de sarcina este concludent la cateva zile de la intarzierea menstruatiei.

Deoarece riscul de avort spontan este destul de ridicat in primele saptamani de sarcina, trebuie sa ai mare grija la stilul tau de viata. Consuma cat mai multe alimente bogate in acid folic, evita efortul fizic extenuant, alcoolul si fumatul, mananca multe fructe si legume, hidrateaza-te si incearca sa fii cat mai relaxata.

Este foarte important ca in aceasta saptamana sa nu faci radiografii si sa eviti mediile toxice. Potrivit statisticilor, cele mai multe sarcini se pierd in primele saptamani de la implantare, multe dintre ele fara sa fie descoperite vreodata.

Citeste si:

Saptamana 4 de sarcina

Saptamana 2 de sarcina

 

Adauga comentarii!