Saptamana 28 de sarcina

Incepand cu saptamana 28 de sarcina se considera ca ai intrat in ultimul trimestru de graviditate. Bebelusul are varsta de 26 de saptamani, cantareste aproape un kilogram si are din ce in ce mai multa forta sa loveasca in burtica. La 26 de saptamani de la conceptie, bebelusul masoara 38 de centimetri si are sanse mari sa supravietuiasca in viata extrauterina cu ajutor medical de specialitate. De acum inainte, cu fiecare saptamana de sarcina, bebelusul tau devine din ce in ce mai pregatit pentru nastere.

Ce alte schimbari apar in dezvoltarea bebelusului?

  • se formeaza enzimele necesare procesului de digestie;
  • sub piele se acumuleaza tesut adipos;
  • plamanii continua sa se maturizeze, insa maturizarea completa va avea loc abia spre sfarsitul trimestrului 3 de sarcina;
  • deschide si inchide ochii, pleoapele lui fiind complet functionale;
  • creierul continua sa se dezvolte intr-un ritm accelerat;
  • ciclul somn-trezie incepe sa se sincronizeze cu cel al mamei;
  • organismul bebelusului incepe sa faca rezerve de fier, calciu si fosfor pentru primele saptamani de viata extrauterina;
  • irisul ochilor incepe sa devina albastru-cenusiu, o culoare care se poate schimba la 6 luni de la nastere;
  • bebelusul sughite, inghite, isi suge degetul si isi strange pumnii;
  • bebelusul doarme in reprize de 20-30 minute;
  • incepand cu aceasta perioada, bebelusul incepe sa viseze.


Cum te simti tu?

Trimestrul 3 de sarcina este considerat de multe gravide cel mai greu dintre toate trimestrele. Principalul motiv pentru care este considerat atat de dificil il reprezinta kilogramele in plus. Desi incepi sa te simti ca o micuta balena, in saptamana aceasta simptomele neplacute din trimestrul 3 de sarcina (constipatia, hemoroizii, durerile de spate, crampele musculare, insomniile, problemele cu respiratia, oboseala) inca nu isi fac simtita prezenta prea acut.

Deoarece riscul de nastere prematura creste in trimestrul 3 de sarcina, medicul iti va recomanda sa vii mai des la consultatii si ecografii. De asemenea, va trebui sa fii atenta la miscarile fetale si sa ai grija sa numeri cel putin 10 miscari in fiecare zi. Daca ti se pare ca bebelusul nu se misca sau, dimpotriva, este prea agitat, mergi de urgenta la medic pentru o ecografie.

Alte simptome pe care le poti experimenta in aceasta saptamana sunt: sensibilitate si modificari la nivelul sanilor (inchiderea la culoare a areolelor mamare), usoare migrene, urinari frecvente, contractii Braxton-Hicks (niste contractii false care iti pregatesc corpul pentru nastere), indigestie, arsuri gastrice severe.

Care este cea mai buna pozitie de somn in timpul sarcinii?

Cele mai multe probleme cu somnul apar in trimestrul trei de sarcina cand parca nicio pozitie de somn nu mai e potrivita. Pentru o mai buna circulatie a sangelui, este recomandat sa dormi cat mai mult pe partea stanga si sa eviti sa stai prea mult pe spate sau sa dormi pe burta. Daca dormi prea mult pe spate, uterul preseaza vena cava inferioara, responsabila pentru transportul oxigenului spre inima si se va instala hipertensiunea arteriala. De asemenea, somnul pe spate, din cauza presiunii uterului, iti va putea provoca dureri in aceasta zona. Un sfat bun este sa dormi pe o parte cu o perna la spate.

Nelinistile si grijile despre sanatatea bebelusului s-ar putea sa iti afecteze si ele calitatea somnului, de aceea este recomandat sa eviti sa citesti pe retelele de socializare tot felul de povesti alarmante despre sarcina. Pentru a fi mai relaxata si mai linistita, mergi la cursuri speciale pentru nastere si, pentru orice simptom care te ingrijoreaza, cere informatii de la medicul tau.

Calitatea somnului din ultimul trimestru de sarcina poate fi afectata si de arsurile gastrice. Se spune ca femeile simt aceste arsuri la stomac cand incepe parul bebelusului sa creasca, insa nu exista nicio baza medicala pentru aceasta afirmatie. Arsurile la stomac apar pentru ca bebelusul pune presiune asupra tractului digestiv, dar si pentru ca productia de progesteron din organism este mult mai mare si dezechilibreaza tot felul de lucruri prin organism. Nu uita, pentru a trece de o criza de arsuri la stomac este important sa stai in pozitie cat mai verticala. Cumpara-ti multe perne speciale pentru gravide ca sa ai o pozitie cat mai comoda. De asemenea, este important sa eviti mesele chiar inainte de culcare, acestea iti ingreuneaza digestia si iti provoaca arsuri stomacale.

Care sunt lucrurile cele mai importante pe care sa le faci in aceasta luna?

1. Monitorizeaza miscarile bebelusului.

2. Intreaba doctorul despre orice calatorie pe care vrei sa o faci.

3. Evita efortul fizic si stresul.

4. Nu ridica obiecte grele.

5. Poarta incaltaminte si haine comode.

6. Nu sta prea mult timp in pozitia sezut sau in picioare.

7. Daca mergi cu masina, ai grija sa faci pauze dese sau sa stai intinsa pe bancheta din spate.

8. Incearca sa nu mananci cat pentru doi, in aceasta perioada te poti ingrasa mai mult decat este normal.

9. Fa-ti analizele generale de sange, dar si pe cele de urina.

10. Informeaza-te despre preeclampsie.

11. Citeste despre alaptare.

12. Ia mese mici si dese pentru a evita disconfortul gastric.

13. Fa exercitii usoare in fiecare zi si incearca sa eviti sedentarismul.

14. Informeaza-te despre nasterea naturala versus nasterea prin cezariana.

Citeste si:

Saptamana 29 de sarcina

Saptamana 27 de sarcina

Sursa foto: babycenter.com, americanpregnancy.org.

 

Adauga comentarii!