Saptamana 26 de sarcina

In saptamana 26 de sarcina bebelusul are 24 de saptamani, cantareste 750 de grame si are o lungime de 36 de centimetri. Simturile lui sunt acum atat de bine dezvoltate incat iti recunoaste cu usurinta vocea, incepe sa reactioneze la atingeri si simte gusturile alimentelor pe care le consumi. Din aceasta saptamana o sa simti din ce in ce mai des miscarile bebelusului in burtica ta. Daca pana acum erau prea putin perceptibile si destul de rare, de acum ele devin mai intense si mai dese. O sa constati ca anumite pozitii nu ii plac bebelusului si ca de la anumite alimente pe care le consumi el devine mai activ.

Pana in saptamanile 30-32 de sarcina bebelusul este destul de activ pentru ca are mult spatiu de desfasurare in uter. Insa, pe masura ce creste, el se simte din ce in ce mai inghesuit si miscarile devin si ele mai rare.


Medicii recomanda ca dupa saptamana 28 de sarcina, fiecare gravida sa aiba grija sa monitorizeze miscarile bebelusului pentru a sti daca este ceva in neregula cu el. Daca intr-o zi nu ai simtit deloc bebelusul sau, dimpotriva, daca il simti mai agitat ca de obicei, atunci ar trebui sa mergi la medic pentru investigatii.

Ce alte schimbari apar in dezvoltarea bebelusului in aceasta saptamana?

  • ii cresc genele si exerseaza clipitul;
  • testiculele isi continua calatoria spre scrot;
  • bebelusul isi exerseaza respiratia inhaland si expirand lichid amniotic;
  • plamanii lui continua sa se maturizeze, insa maturizarea finala se va produce abia in luna a 9-a de sarcina;
  • bebelusul incepe sa acumuleze tesut adipos;
  • unghiile de la maini si picioare sunt suficient dezvoltate cat sa fie vizibile la o ecografie;
  • pielea lui devine rozalie ca cea a unui nou-nascut.

Cum te simti tu?

Mai ai doar o saptamana din trimestrul al doilea de sarcina si inca esti destul de flexibila. Desi nu te mai apleci cu aceeasi usurinta ca acum o luna sa-ti legi sireturile la pantofi, nu te simti foarte greoaie in miscari. Daca vrei sa mergi la cursuri pregatitoare pentru nastere, acum este momentul sa le incepi.

In acest moment al sarcinii ar trebui sa ai cu aproximativ 8 kilograme mai mult fata de cat aveai la inceputul sarcinii. Prea multe kilograme depuse in timpul sarcinii cresc riscul de diabet gestational, hipertensiune arteriala, preeclampsie, depresie postpartum si complicatii in timpul nasterii cauzate de faptul ca bebelusul este si el, la randul lui, mai mare decat este normal. Pe langa aceste lucruri, diverse studii au aratat ca femeile care se ingrasa peste masura in sarcina predispun si bebelusii la obezitate.

La ce schimbari sa te astepti in aceasta saptamana?

Ti se dezvolta „instinctul de cuib”

Nu trebuie sa te miri daca in aceasta perioada mintea ta va fi preocupata de cum o sa arate camera bebelusului si cum sa pregatesti mai bine momentul venirii lui acasa. Aceste dorinte fac parte din „instinctul de cuib”, un instinct natural de ingrijire a nou-nascutului.

Apar schimbari la nivelul pielii

Hormonii de sarcina sunt responsabili de modificarile pielii pe care o sa le observi mai ales dupa ce ai trecut de jumatatea trimestrului doi de sarcina: linea nigra, inchiderea la culoare a areolelor mamare, melasma sau masca de sarcina, varicele, accentuarea celulitei, acneea sau uscarea pielii, vinisoarele pe sani, inchiderea la culoare a pistruilor si a alunitelor.

Se pot instala durerile de spate

Pentru ca burtica e din ce in ce mai mare, durerile de spate se instaleaza si ele. Cand ai dureri frecvente de spate, evita sa mergi mult pe jos si sa faci miscari care sa te solicite prea mult. Stai intinsa pe pat de fiecare data cand se instaleaza aceste dureri, de obicei ele dispar cand corpul este relaxat.

Vei avea usoare insomnii

Te gandesti cum o sa fie bebelusul? Iti faci griji ca nu o sa te descurci prea bine? Ti-e teama sa nu se intample ceva cu bebelusul? Stai linistita, toate aceste griji sunt perfect normale si sunt motivul principal pentru aparitia insomniilor in perioada sarcinii, in special in trimestrul al doilea cand femeia e mult mai constienta de schimbarile ce apar in corpul ei.

Iti scade libidoul

Daca dorinta sexuala era la cote maxime la inceputul celui de-al doilea trimestru de sarcina, incepand cu aceasta saptamana el incepe sa scada considerabil. Unele gravide experimenteaza un libidou crescut pe toata perioada sarcinii, insa multe gravide nu mai au foarte mult chef de activitati sexuale cand burtica este destul de mare.

Sanii continua sa se mareasca

Schimbarile hormonale din corpul tau afecteaza mai ales sanii, care trebuie pregatiti pentru momentul alaptarii. Pentru a preveni aparitia vergeturilor la nivelul sanilor, ai grija sa te masezi mereu cu ulei de masline, unt de cocos, ulei de migdale si alte asemenea uleiuri naturale. De asemenea, pentru a evita disconfortul, cumpara-ti sutiene cu 1-2 numere mai mari sau bustiere speciale pentru femei insarcinate.

Ti se umfla picioarele

De pe la jumatatea trimestrului al doilea de sarcina vei incepe sa ai senzatia neplacuta de maini si picioare umflate, o afectiune provocata de retentia de apa si dereglarile hormonale din organism. Aceasta afectiune poate fi ameliorata cu comprese cu apa rece.

Ce este important de stiut?

Desi riscul de avort spontan scade odata cu cresterea varstei gestationale, in ultimele 20 de saptamani de sarcina sangerarea poate indica declansarea nasterii inainte de termen sau o alta complicatie cu sarcina. Sangerarile vaginale nu sunt deloc normale in sarcina, asadar, indiferent de perioada din sarcina in care apar, trebuie sa mergi imediat la medic.

Infectiile de tract urinar sunt destul de frecvente in perioada sarcinii. Ele se manifesta prin arsuri la urinare, senzatia permenante de a urina si eliminarea unei cantitati mici de urina intr-un interval scurt de timp. Infectiile urinare nu sunt, insa, asa inofensive precum par, o infectie urinara netratata poate ajunge la rinichi sau poate declansa contractiile premature, de aceea este recomandat sa mergi la medic pentru a ti se prescrie un tratament, mai ales ca exista medicamente care nu afecteaza fatul.

Daca te simti deprimata, trista si ai stari frecvente de anxietate, nu trebuie sa te simti vinovata pentru starile tale, ci sa vorbesti cu medicul tau despre asta sau sa mergi la un psiholog. Nu toate femeile reactioneaza cu entuziasm la o sarcina, mai ales ca aceasta perioada aduce foarte multe schimbari atat la nivelul corpului, cat si in stilul de viata.

Durerile abdominale usoare apar destul de frecvent in perioada sarcinii, insa daca devin persistente si severe ca intensitate, ele pot indica o problema care poate afecta sarcina. Daca aceste dureri apar spre sfarsitul trimestrului doi de sarcina si in trimestrul trei, insotite de dureri de cap, contractii uterine, ameteli, greata, tensiune marita si tulburari de vedere, ele pot fi simptomele preeclampsiei.

Nu neglija miscarea fizica, evita stresul si incearca sa mananci cat mai simplu si sanatos.

Citeste si:

Saptamana 27 de sarcina

Saptamana 25 de sarcina

Sursa foto: babycenter.com.

 

Adauga comentarii!