Cum sa micsorezi sentimentul de frica in timpul sarcinii

Toate femeile insarcinate se simt un pic nelisnistite. Nu este de mirare, tinand cont de cat de mari sunt schimbarile si cat de repede se petrec ele. Doar ca uneori aceasta frica poate sa fie atat de intensa incat sa impiedice buna dezvoltare a sarcinii. Si atunci trebuie intervenit pentru a reduce sentimentul de anxietate.

Semne ale anxietatii

  • atacuri de panica
  • sentimentul persistent de frica, de care nu poti scapa
  • incapacitate de a te relaxa, de a te odihni
  • permanenta irascibilitate sau ca se va intampla ceva rau
  • griji permanente care nu te mai lasa sa ai grija de tine

Cum poti reduce sentimentul de frica

Un grup de prieteni


Vorbeste cu persoane care inteleg prin ce treci si care iti pot fi alaturi. Pot sa fie prieteni, pot sa faca parte din familie sau sa fie persoane care trec prin ceea ce treci si tu. De obicei ne simtim mai bine dupa ce spunem cu voce tare ceea ce ne nelinisteste. Ocoleste insa persoanele care simti ca au o influenta negativa asupra starii tale de spirit.

Acorda atentie prezentului

Adesea cand ne simtim foarte ingrijorati o facem intrucat ne gandim la cum va fi viitorul. Poate ca te nelinisteste ce se va intampla la o vizita medicala care se va intampla in scurt timp. Nu te concentra insa pana atunci numai pe ea. Fa o plimbare, pregateste-ti ceva bun de mancat, asculta muzica. Gandeste-te cum sa iti planifici aceste activitati, de acum, ca sa fie placute.

Ai grija de tine

Mananca echilibrat, incearca sa stabilesti un program de odihna, de exercitii. Cu cat corpul este mai lipsit de resursele sale cu atat starea de anxietate si de sentiment ca nu faci fata creste. Acorda-ti importanta in primul rand tie. Nu te gandi mereu la cum se simt ceilalti si cum ar trebui procedat ca sa ii faci pe ei fericiti. Gandeste-te sa faci lucruri care tie iti plac – sa vezi un film, sa citesti o carte, intalneste-te cu prietenii, astfel incat sa lasi grijile deopare macar pentru o perioada.

Si apeleaza la ajutor de cate ori simti nevoia, fie ca este vorba de cineva care sa te ajute cu treburile din casa sau de cineva cu care sa stai de vorba. Nu trebuie sa treci prin asta singura.

Photo by Mickael Tournier on Unsplash

Citeste si

10 lucruri pe care trebuie sa le stii la prima sarcina

7 reguli pentru o sarcina sanatoasa

Adauga comentarii!