Cand sa iti suni doctorul in timpul sarcinii

Mai ales la prima sarcina ai tendinta de a-ti suna doctorul tot timpul. Ceea ce, se stie, nu este posibil. In mod normal ar trebui sa te descurci numai cu vizitele regulate.

Problema este insa ca in sarcina nimic nu pare „normal”, totul este diferit de ceea ce stiai tu. Sarcina poate sa fie foarte inconfortabila si, in plus, poti avea tot felul de „binevoitori” in jurul tau care sa te sperie cu povesti de groaza.


Fara a pretinde ca am acoperit toate situatiile posibile, uite cand ar trebui sa iti suni doctorul in timpul sarcinii:

– esti pana in 37 de saptamani de sarcina si simti contractii sau ti s-a rupt apa. Este posibil sa fie vorba de o nastere prematura. Nu trebuie sa intri imediat in panica. Insa daca durerile neobisnuite de spate dureaza mai mult de o ora, daca contractiile par sa creasca in intensitate desi te-ai odihnit in aceasta perioada, atunci suna.

– observi ca bebelusul este mai putin activ decat obisnuia sa fie. Incepand de la 16 saptamani de sarcina miscarile bebelusului incep sa se distinga. Si, treptat, prezenta sa se simte din ce in ce mai tare. Daca ti se pare ca este mult prea putin activ atunci trebuie sa discuti cu doctorul. El iti va spune cum sa monitorizezi mai bine activitatea bebelusului.

– ai sangerari, dureri abdominale neobisnuite, febra

– ai dureri de cap, ai probleme de vedere, ti s-au umflat membrele foarte tare. O mica umflare a mainilor sau picioarelor in sarcina este normala. Dar daca observi schimbari rapide sau umflarea fetei verifica sa vezi despre ce este vorba.

– ai scurgeri vaginale neobisnuite. In ultimul trimestru de sarcina este normal sa se inmulteasca scurgerile vaginale, asta inseamna ca bebelusul se pregateste de nastere. Este normal si sa ai mici sangerari dupa unele contacte sexuale.

– ai semne de gripa, cu febra, dureri ale oaselor, oboseata neobisnuita etc

Daca simti nevoia sa suni, chiar daca nu esti foarte sigura ca trebuie, suna oricum. Este minunat daca vei afla ca nu ai nimic si va fi inca o perioada in care vei adormi mai linistita.

Photo by Suhyeon Choi on Unsplash

Adauga comentarii!