Primul trimestru de sarcina: 5 lucruri pe care trebuie sa le stii

Primul trimestru de sarcina este o perioada cu multe schimbari emotionale si fizice pentru viitoarea mamica. Desi burtica incepe sa se vada din luna a 4-a de sarcina, in primul trimestru, din cauza dereglarilor hormonale, se instaleaza greturile, poftele, constipatia, schimbarile emotionale, oboseala accentuata, dar si nenumaratele griji privind sanatatea bebelusului.

Care sunt lucrurile cele mai importante de care sa tii cont in primul trimestru de sarcina?


1. Riscul de avort spontan este considerabil mai mare fata de alte trimestre

Stiai ca riscul de avort spontan este foarte crescut in primul trimestru de sarcina? Potrivit statisticilor, 70% dintre sarcini se opresc din evolutie in primele saptamani de sarcina, in timp ce aproximativ 30% dintre ele se opresc din evolutie, mai tarziu, in primul trimestru de sarcina, dupa ce sunt confirmate.

2. Este perioada cu cele mai mari riscuri pentru dezvoltarea fatului

Primele luni de sarcina sunt esentiale pentru dezvoltarea bebelusului, aceasta fiind perioada in care se pot instala diverse malformatii congenitale, defectele cromozomiale sau alte probleme de evolutie si sanatate. Femeia insarcinata trebuie sa fie atenta sa nu isi faca radiografii, sa renunte la fumat si alcool, sa nu se expuna in medii toxice, sa manance cat mai sanatos, deoarece aceasta este o perioada foarte vulnerabila pentru fat. Analizele si ecografia din primul trimestru de sarcina sunt foarte importante, deoarece furnizeaza informatii pretioase despre sanatatea mamei si a fatului.

3. Trebuie sa iti faci analize si sa incepi sa iei vitamine prenatale

Dupa ce afli ca esti insarcinata, medicul tau o sa iti prescrie o lista cu analizele pe care le ai de facut, dar si ce vitamine prenatale este recomanndat sa iei in fiecare trimestru de sarcina. Vitaminele sunt importante pentru dezvoltarea bebelusului, care trebuie sa primeasca toti nutrientii de care are nevoie.

4. Este important sa incepi sa mananci cat mai sanatos

Pentru ca bebelusul tau sa se dezvolte armonios si sa te simti bine pe toata perioada sarcinii, trebuie sa ai grija la ceea ce mananci. Evita branzeturile cu mucegai, alimentele prea grase sau prea grele, diverse tipuri de ceaiuri, alcoolul, cofeina, carnea gatita insuficient, ouale crude, pateul de ficat, laptele nepasteurizat, pestele spada, merluciul, rechinul, deoarece contin cantitati mari de mercur.

5. La sfarsitul primului trimestru, toate organele bebelusului sunt formate

Pana la sfarsitul celor 3 luni din primul trimestru de sarcina, bebelusul are toate organele vitale formate, inclusiv rinichii, intestinele, ficatul. De asemenea, inima este si ea pe deplin formata, isi poate indoi membrele, iar nasul, pleoapele, degetelele si urechiusele sunt si ele vizibile. Incepand cu saptamana a 8-a de sarcina, se considera ca embrionul trece in stadiul de fat. Deoarece este o perioada atat de importanta pentru formarea organelor interne vitale ale viitorului bebelus, femeia insarcinata trebuie sa se fereasca de potentialii factori nocivi care ii pot afecta dezvoltarea.

Citeste si Ce schimbari fizice apar in primul trimestru de sarcina.

Sursa foto: momtastic.com

 

Adauga comentarii!