Primele 6 saptamani de sarcina: simptome si dezvoltarea fatului

Mai toate mamicile vor sa stie cand a fost conceput cu exactitate bebelusul lor, insa acest lucru este greu de depistat, mai ales daca viata sexuala este una activa. De obicei, medicul calculeaza inceputul sarcinii de la data ultimului ciclu menstrual, ceea ce inseamna ca de fapt, in multe cazuri, prima luna de sarcina este mai scurta cu vreo 2 saptamani, motiv pentru care ar trebui sa calculezi varsta reala a sarcinii scazand 2 saptamani din varsta pe care ti-o spune doctorul.

Asadar, ce se intampla in primele 6 saptamani de sarcina?


Deoarece ovulatia are loc la 10-16 zile de la data inceperii ultimului ciclu menstrual, primele 6 saptamani de sarcina sunt echivalentul cu prima luna de viata a bebelusului in burtica ta.

In prima saptamana de viata a bebelusului, inca nu stii ca esti insarcinata, iar simptomele sunt aproape inexistente. Ovulul fertilizat se implanteaza in peretii uterului in aproximativ 7-10 zile de la data conceperii, iar simptomele clasice de sarcina incep sa apara abia la 2 saptamani de la implantare. Cele mai timpurii simptome de sarcina sunt greturile usoare, oboseala, schimbarile de dispozitie, sangerarea usoara (spottingul) care e semn de implantare a ovulului fecundat in peretii uterului.

In saptamanile 2 si 3 de sarcina reala, calculata de la implantare, bebelusul este o aglomerare de celule care se divid constant. Oficial, in saptamana 2-a de la implantare, el este deja un embrion, iar placenta este si ea formata. Tubul neural al bebelusului, componenta principala a coloanei vertebrale, creierul si coloana vertebrala, sunt si ele intr-un stadiu incipient. Acesta este momentul in care testul de sarcina s-ar putea sa se pozitiveze.

In saptamana a 3-a de viata a fatului, adica in saptamana a 5-a de sarcina calculata de medic, el este de marimea unei seminte de susan, iar inima lui, de o dimensiune microscopica, incepe sa bata. Acesta este si momentul in care testul de sarcina se pozitiveaza, deoarece corpul secreta suficienti hormoni hgg pentru a fi identificati de test. Este si momentul in care ti-a intarziat suficient menstruatia cat sa iti dai seama ca ai ramas insarcinata.

Citeste si Ce schimbari fizice apar in primul trimestru de sarcina.

A 4-a saptamana de viata a fatului este cea in care nasul, gura si urechile incep deja sa capete forma, iar intestinele, sistemul nervos si creierul isi incep si ele dezvoltarea. Acum, bebelusul tau este de marimea unui bob de linte, iar tubul neural este pe deplin inchis. Aceasta saptamana aduce si cele mai multe simptome pentru mama, deoarece corpul se adapteaza la starea de graviditate si au loc tot felul de schimbari hormonale in organism.

Cele mai comune simptome pentru saptamana a 6-a de sarcina sunt: greturile, tensiunea in sani, pofta pentru tot felul de alimente, schimbarea gusturilor alimentare, oboseala accentuata, nevoia de a urina mai des, schimbarile emotionale, balonarea.

Ce trebuie sa faci in aceasta perioada?

  • Consuma multe alimente bogate in acid folic.
  • Renunta la fumat si la alcool.
  • Evita sa iei medicamente si sa iti faci radiografii.
  • Schimba-ti stilul alimentar cu unul mai sanatos.
  • Odihneste-te suficient si evita sa faci mult efort fizic.
  • Evita bauturile care contin cofeina si bauturile energizante.
  • Nu consuma alimente de origine animala preparate insuficient.

Citeste si:

Luna a 3-a de sarcina: simptome si dezvoltarea fatului

 

Luna a 4-a de sarcina: simptome si dezvoltarea fatului

Sursa foto: reference.com

 

Adauga comentarii!