Metode naturale de ameliorare a durerilor travaliului

Majoritatea femeilor, cand vine vorba de sarcina, sunt ingrijorate de durerile pe care le vor resimti in timpul travaliului si al nasterii. Si este de inteles, pentru ca acest proces este dureros pentru multe dintre ele. Este posibil si sa simti o durere relativ redusa, dar e intelept totusi sa te pregatesti, sa-ti planifici strategii pentru a putea face fata posibilei dureri. Aceasta planificare este o metoda buna care te ajuta sa ramai calma si sa o gestionezi cum trebuie atunci cand apare.

Durerea din timpul travaliului este cauzata de contractii ale muschilor uterului si presiunea asupra colului uterin. Aceasta durere ia forma unor crampe puternice in abdomen, in zona inghinala si in spate. Unele femei au dureri in zona coapselor si pe partile laterale.


O nastere naturala se poate face fie apeland la medicamente care atenueaza durerea, fie apeland la diferite tehnici naturale care au cumva acelasi efect. Nu toate insa functioneaza pentru toata lumea, dar e important sa stii despre ele pentru ca te pot ajuta sa gestionezi mai bine situatia din timpul travaliului, respectiv a nasterii efective.

Respiratia

Respiratia este una cele mai frecvente metode utilizate pentru ameliorarea durerii in timpul nasterii naturale. Este recomandata o respiratie cu un ritm echilibrat pentru a ajuta organismul dumneavoastra sa se relaxeze si va distrage atentia de la durere. Tehnicile de respiratie pot ajuta la reducerea senzatiei de greata (stare de rau la stomac) sau ametelile din timpul nasterii. De asemenea, ele ofera corpului mai mult oxigen bun pentru tine si copilas.

Tehnicile de respiratie functioneaza cel mai bine daca incepi sa le practici inainte de nastere. Un bun exemplu sunt bine-cunscutele tehnici Lamaze.

Pozitiile in timpul travaliului

Schimbarea pozitie in timpul travaliului te poate ajuta sa te simti mai confortbil, ajutand la imbunatatirea circulatiei. Ai putea incerca:

  • sa stai in pozitie verticala – acest lucru poate fi pozitia cea mai confortabila pentru tine si poate accelera contractiile
  • stai ghemuita – aceasta pozitie te poate ajuta in etapele ulterioare ale travaliului
  • stai pe o minge de nastere (o minge de cauciuc mare)
  • stai pe maini si genunchi. Aceasta pozitie poate fi de ajutor in cazul in care te doare spatele.
  • balanseaza-te inainte si inapoi

Economisirea energiei este importanta, dar uneori, o plimbare scurta poate usura durerea si accelera contractiile. Asta pentru ca incurajeaza copilul sa se mute intr-o pozitie mai buna. Incearca totusi sa nu exagerezi, pentru ca ai nevoie de multa energie mai tarziu.

Terapia cu apa

Apa calda poate face minuni in travaliu.

Travaliul in apa face contractii mai suportabile, dar la fel de bine si o baie te poate ajuta sa-ti reduca durerile de burta sau durerile de spate. S-a constatat ca folosirea unui bazin de nastere poate reduce semnificativ intensitatea durerii. Ba chiar femeile care petrec ceva timp in apa in timpul travaliului, au mai putin probabil nevoie de o anestezie epidurala sau spinala decat femeile care nu au intrat in apa deloc.

Odihna

La inceputul travaliului, pentru a putea face fata dureii ulterioare, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa te odihnesti. Asa iti vei conserva energia. Fa-te cat mai confortabil in pat sau pe un scaun. Inconjoara-te de perne ca sa stai cat mai comod. Ia-ti un ceai cald, pune muzica sau uita-te la televizor si odihneste-te! Mai tarziu vei vedea ca vei putea face fata mai bine contractiilor, pentru ca nu te-ai epuizat invatindu-te de colo-acolo si agitandu-te ca a sosit momentul.

Masajul

Masaj va poate ajuta sa faceti fata durerii si va pastrati calmul.

Spune-i partenerului tau sau aistentei unde ai prefera sa fii masata. Zonele ar putea fi ori la baza spatelui in timpul contractiilor, ori in zona umerilor ca sa te relaxezi intre contractii. Indica exact locurile in care vrei sa fii masata pentru a reusi sa te relaxezi si ca tehnica sa dea rezultate.

Un masaj care incep lent este cel mai bun. Daca este unul mai agresiv, te va face mai degraba sa intri si mai tare in panica si nu asta e ideea. Daca masajul este lent punand presiune in zonele indicate, organismul va elibera hormoni (endorfine) care iti vor da o stare de bine si te vor ajuta sa te relaxezi si sa fii pozitiva.

Terapia cu cald / rece

Puteti alege sa utilizati terapie cu cald sau rece in timpul travaliului sau puteti sa le folositi si in combinatie. Pentru terapia cu caldura, folositi o compresa calda sau fierbinte (o sticla cu apa fierbinte, un prosop inmuiat in apa calda) pentru a te relaxa si usura tensiunea musculara. Daca iti este racoare, acopera-te cu patura calduroasa. In cazul in care recele este mai linistitor pentru tine, te calmeaza mai tare, pune-ti un prosop rece sau gheata pe frunte si pe spate care sa te racoreasca si astfel sa te relaxezii, eliminand tensiunea.

Medicamentatie

O varietate de medicamente pentru durere pot fi folosite in timpul travaliului si al nasterii, in functie de situatie. Discuta cu medicul tau despre aceste posibilitati, precum si despre riscurile si beneficiile fiecarei metode.

Adauga comentarii!