Etapele travaliului

Fiecare femeie traieste experienta travaliului diferit. Astfel ca e imposibil sa putem descrie exact ce vei simti tu si cum anume vor decurge lucrurile pentru tine. Dar sunt totusi anumite semne, modificari la care trebuie sa fii atenta si care-ti pot spune ca ai intrat in travaliu.

Inainte sa intri propriu-zis in travaliu, sunt cateva indicii care ti-ar putea indica acest lucru: dureri de spate persistente sau abdominale, asemanatoare crampelor pre-menstruale, contractii dureroase care apar la intervale regulate si din ce in ce mai scurte care devin mai lungi si cresc in intensitate, ruperea apei, o secretie vaginala maronie sau de culoarea sangelui care poate indica fie ca travaliul se declanseaza imediat, fie in urmtoarele zile, scaune moi, esti intr-o perioada in care starile emotionale ti se schimba rapid, ai parte de un somn intrerupt.


Retine si faptul ca poti avea contractii inainte de a fi in travaliu. Acestea ajuta cervixul sa treaca prin schimbarile de care are nevoie inainte sa inceapa sa se dilateze.

Orice ar fi, iti suni doctorul pentru a te linisti. E posibil fie sa fii in travaliu, fie sa urmeze ca acesta sa se declanseze in curand.

Travaliul are trei stagii:

  1. prima etapa incepe atunci cand apar contractii care provoaca schimbari ale colului uterin si care se termina atunci cand acesta este complet dilatat
  2. A doua etapa a travaliului incepe atunci cand esti complet dilatata si se termina cu nasterea copilului.
  3. A treia etapa incepe imediat dupa nasterea copilului si se termina cu eliminarea placentei.

Prima etapa:

Aceasta etapa incepe atunci cand cervixul incepe sa se deschida si este completa cand acesta ajunge la aproximativ 10 centimentri. In aceasta etapa timpurie a travaliului s-ar putea sa nu simti nimic, pentru ca mai apoi sa simti dureri si disconfort, iar contractiile nu sunt regulate.

Cand aveti contractii dureroase regulate, care se simt mai puternic si dureaza mai mult de 30 de secunde, e posibil ca travaliul sa fi inceput. Cand se instaleaza travaliul contractiile tind sa devina mai puternice si mai frecvente.

In timpul unei contractii muschii uterului se contracta si durerea se intensifica. Daca va atingeti abdomenul il veti simti mai tare. Cand muschii se relaxeaza, durerea dispare si abdomenul nu mai este incordat. Contractiile imping copilasul in jos si deschid colul uterin pentru ca bebelusul sa se nasca.

Vei avea si scurgeri vaginale si ti se va rupe si apa. Lichidul ar trebui sa fie limpede sau usor roz. Daca „apa” este verzuie sau sangerie, acest lucru poate indica o problema cu copilul asa ca sunati-va imediat doctorul.

In aceasta faza a inceputului de travaliu poti sa stai acasa, atata timp cat iti poti permite, sa mananci regulat, pentru a-ti asigura rezerve de energie, sa te odihnesti cat mai mult posibil, sa te relaxezi (baia/dusul este o varianta) si mergi la toaleta regulat pentru a-ti goli intestinele daca si atat cat poti.

Travaliul propriu-zis incepe, asa cum am mentionat, cand contractiile sunt mai frecvente si mai intense – nu veti putea vorbi foarte bine in timpul lor. Ca regula generala, odata ce ai contractii regulate dureroase (fiecare cu o durata de aproximativ 60 de secunde) la fiecare cinci minute pentru o ora, e timpul sa va sunati medicul sau sa sunati la spital.

Daca esti la prima nastere, travaliul ar putea dura intre 4 si 8 ore, dar nu este o regula, pentru ca sunt femei care pot fi in travaliu mult mai mult, sau mult mai putin.

Etapa a doua a travaliului:

Aceasta etapa incepe atunci cand cervixul este complet dilatat si dureaza pana la nasterea copilului. Vei fi ajutata sa iti gasesti o pozitie confortabila si vei fi ghidata cam ce ar trebui sa faci cand vei simti nevoia sa impingi.

Multe femei considera contractiile din a doua etapa mai usor de gestionat decat cele din prima etapa a travaliului, altora pur si simplu le displace senzatia de a impinge. In cazul in care copilasul este in partea joasa a pelvisului, s-ar putea sa simti nevoia sa impingi mai devreme, dar daca copilul este inca relativ ridicat, probabil nu vei avea aceasta senzatie imediat.

In aceasta etapa, capul copilului se deplaseaza in jos in vagin pana cand se poate vedea. Cand capul incepe sa se vada, ti se va cere sa impingi si sa respiri scurt si rapid pe gura. In felul acesta capul copilului se poate naste incet si usor, oferind pielii si muschilor perineului (zona dintre vagin si anus) timp sa se intinda fara rupere. Pielea de pe perineu, de obicei, se intinde fara probleme, dar sunt situatii cand se poate rupe. Pentru a evita o rupere sau pentru a accelera o nastere, ti se va injecta un anestezic local si ti se va face o epiziotomie. Ulterior, ruptura sau taietura este cusuta pentru a se vindeca.

Odata ce capul copilului se naste, cea mai grea parte s-a cam incheiat. Cu inca cateva impingeri mai blande, corpul bebelusului se naste destul de rapid si usor.

Dupa nastere, bebelusul iti va fi pus in brate. Contactul acesta ajuta a se creeze legatura intre mama-copil. Cordonul ombilical va fi prins cu doua cleme si medicul il va taia intre acestea.

Acesta a doua etapa poate dura de la cateva minute la cateva ore. Fara o epidurala, durata medie este de aproximativ o ora daca nasti pentru prima data si de 20 de minute daca anterior ai mai avut o nastere vaginala. Daca ti s-a facut o epidurala, a doua etapa poate dura mai mult.

A treia etapa:

A treia etapa incepe dupa nasterea copilului si se termina atunci cand placenta si membranele au fost eliminate.

In a treia etapa este posibil sa aveti mai multe contractii pentru a expulza placenta si iti vei simti vaginul plin. E posibil sa ti se ceara sa impingi usor.

Aceasta etapa dureaza undeva intre 5-10 minute.

Alapteaza-ti bebelusul cat mai curand dupa nastere. Acest lucru ajuta la alaptatul de dupa si ajuta, de asemenea, uterul sa se contracte. Bebelusii incepe sa suga imediat, desi poate doar pentru o perioada scurta de timp. Vor, de cele mai multe ori, doar sa se simta mamelonul in gurita.

Adauga comentarii!