Sunt insarcinata?

Oare sunt insarcinata? – e o intrebare buna si frecventa atunci cand va pregatiti sa aveti un copil si ati profitat si de perioada de maxima fertilitate, deci va ganditi ca este posibil ca asteptarea sa fi luat sfarsit.

Primele simptome ale unei sarcini nu difera cu foarte mult de ceea ce simtiti in mod obisnuit inainte de a fi la menstruatie si de aceea ele nu sunt intotdeauna recunoscute.


Ceea ce urmeaza este o descriere a unora dintre cele mai frecvente simptome timpurii ale sarcinii. Faptul ca observati unele dintre aceste simptome insa nu inseamna neaparat ca sunt insarcinata. Singura modalitate de a fi sigura de acest lucru este un test de sarcina.

Tineti minte si ca fiecare femeie este diferita, iar simptomele resimtite difera atat de la o persoana la alta, cat si de la o sarcina la alta.

  1. Cel mai evident simptom al unei posibile sarcini este, bineinteles, intarzierea menstruatiei, dar asta nu inseamna intotdeauna ca un copilas este pe drum. Stresul, dieta sau un program neregulat pot fi „vinovati”, asa ca cel mai bine e sa faci un test inainte de marele anunt.
  2. Modificari la nivelul sanilor sunt un alt simptom de sarcina, care poate aparea la o saptamana sau doua dupa conceptie. Sanii se pot umflat, apar dureri ori ii poti simti mai grei sau mai plini si sensibili la atingere. Zona din jurul mameloanelor, numit areola, capata o culoare mai inchisa. Alte explicatii ale acestor modificari: dezechilibru hormonal, pilule contraceptive, menstruatia iminenta pot provoca, de asemenea, totate cele mentionate mai sus.
  3. Greturile – daca esti insarcinata este normal sa le simti fata de anumite alimente sau arome. Desi nimeni nu stie sigur, acest lucru poate fi un efect secundar de crestere rapida a cantitati de estrogen din sistemul dumneavoastra. De asemenea, ati putea descoperi ca anumite alimente pe care le-ati consumat fara probleme inainte, acum vi se par respingatoare. Alte explicatii: intoxicatii alimentare, stres, schimbare in metoda de contraceptie, hormonala sau alte tulburari ale stomac va pot provoca, de asemenea, starea de greata.
  4. Urinari frecvente – la scurt timp dupa ce ati ramas gravida, schimbarile hormonale determina un lant de evenimente care ridica rata fluxului de sange din rinichii dumneavoastra. Acest lucru face ca vezica sa a umple mai repede, asa ca trebuie sa faceti pipi mai des. Urinarile frecvente pot incepe mai devreme de sase saptamani, in primul trimestru de sarcina.
  5. Oboseala – daca sunteti epuizata brusc, desi teoretic nu ati depus foarte mult efort, aceasta stare ar putea fi un raspuns la cresterea numarului de hormoni din corpul dumneavoastra. Pentru multe femei, oboseala continua pe tot parcursul primul trimestru, dar se reduce in al doilea.
  6. Sangerarea poate fi unul dintre primele simptomele ale sarcinii. La aproximativ 6-12 zile dupa conceptie, embrionul se implanteaza in peretele uterin, iar unele femei vor avea mici sangerari si crampe. Nu toate femeile au acest simptom, asa ca nu va afaceti griji: inca puteti fi insarcinata chiar daca nu aveti aceste sangerari. Alte explicatii: menstruatie reala, propriu-zisa, menstruatie modificata, infectii sau vreo rana din timpul contactului sexual.
  7. Schimbarile de comportament – sunt un simptom comun; modificarea dispozitiei in timpul sarcinii este datorata, in parte, schimbarilor hormonale care afecteaza nivelurile de neurotransmitatori (mesageri chimici din creier). Toata lumea raspunde diferit la aceste schimbari. Viitoarelor mamici li se intensifica emotiile, atat cele bune, cat si cele rele; altele se simt mai deprimate sau anxioase. Dar daca aceste stari de deprimare se intind pe o perioada mai lunga, consultati un specialist.
  8. Durerile de cap sunt un alt posibil simptom de sarcina, datorate tot schimbarilor hormonale. Daca sunteti intr-adevar gravida (testul va poate spune sigur), luati calmante doar dupa ce v-ati consultat cu medicul dumneavoastra.
  9. Dureri de spate mai mici ar putea fi un simptom precoce din timpul sarcinii; multe gravide continua sa simta aceasta durere si pe perioada sarcinii. Alte explicatii: menstruatia iminente, stres, alte probleme ale spatelui, solicitarile fizice.
  10. Constipatie si balonare – ai fi putut jura ca saptamana trecuta incapeai in jeansii tai skinny. Deci daca va simtiti un pic mai „umflata”, ar putea fi de vina progesteronul suplimentar datorat sarcinii, care incetineste sistemul digestiv.
  11. Nu, mirosurile din autobuz nu sunt in capul tau: multor femei li se accentueaza acest simt in timpul sarcinii. Acest simptom este unul dintre cele mai frecvente semne timpurii ca ati putea fi gravida.
  12. Ameteli sau stari de lesin – scaderea glicemiei sau a tensiunii arteriale poate provoca un episod de acest gen. Asigurati-va ca mancati suficient si hidratati-va.
  13. Temperatura corpului creste si ramane ridicata – daca ati folosit diagramele pentru a va monitoriza temperatura corpului intimpul ovulatiei, veti vedea ca, daca temperatura a ramas ridicata timp de 18 zile la rand, este probabil sa fiti insarcinata.
  14. Gust metalic – unele femei se plang ca simt un gust ciudat, “metalic” in gura in timpul sarcinii. Desi nu exista nici o explicatie stiintifica pentru acest simptom, pentru unele femei poate dura pe parcursul intregii lor sarcinii.
  15. Si, in final, dovada: un test de sarcina pozitiv!

Adauga comentarii!