7 reguli pentru o sarcina sanatoasa

In perioada sarcinii o sa auzi foarte des,  mai ales de la medicul tau, faptul ca sarcina nu trebuie privita ca pe o boala, pentru ca ea este o conditie normala a corpului. Cu toate astea, transformarile care apar in corpul tau te vor face sa te simti de multe ori slabita, iritata si, uneori, chiar trista din cauza proportiilor pe care le iei vazand cu ochii. De multe ori, sarcina poate aduce si tot felul de probleme de sanatate, cele mai comune fiind constipatia, umflarea mainilor si picioarelor, insomniile si arsurile gastrice.

Cum faci sa eviti problemele de sanatate si sa ai o sarcina cat mai sanatoasa?


1. Consuma alimente bogate in fibre

Constipatia este o problema neplacuta care apare in perioada sarcinii, de aceea este important sa consumi cat mai multe fructe, legume si cereale integrale. Fa-ti un obicei sa mananci un mar pe zi si o salata, asa o sa stii sigur ca ti-ai luat necesarul zilnic de fibre. De asemenea, obisnuieste-te sa consumi cereale integrale cu iaurt, acestea sunt excelente cand vine vorba de prevenirea constipatiei.

2. Ia gustari intre mese

Gustarile intre mese sunt importante pentru ca iti mentin o senzatie de satietate constanta si nu vei fi tentata sa mananci la mesele principale mai mult decat este cazul. Alege gustarile sanatoase si evita produsele de patiserie, produsele de cofetarie si alimentele prea grase. Cand mergi la cumparaturi, pune in cos si niste avocado, migdale, seminte si nuci.

3. Nu manca dulciuri

Stiu, in perioada sarcinii vei fi tentata sa iti spui ca poti sa te mai rasfeti din cand in cand cu niste dulciuri si, daca tot te ingrasi, de ce sa nu consumi mereu prajiturile care iti plac? Oricum o sa slabesti dupa ce nasti. Lucrurile nu stau tocmai asa. Pe langa faptul ca dulciurile sunt nesanatoase, ele iti vor aduce kilograme in plus de care nu iti va fi asa usor sa scapi dupa nastere asa cum iti imaginezi.

4. Evita cafeaua

Cafeaua, pe langa faptul ca o sa-ti dea o stare de neliniste si tot felul de insomnii, nu este deloc recomandata in perioada sarcinii. Un studiu publicat in American Journal of Obstetrics and Gynaecology a aratat ca un consum mai mare de 2 cesti de cafea pe zi in perioada sarcinii creste riscul de imbolnavire de leucemie la copii. Asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la cafea complet in perioada sarcinii, o ceasca ocazional este permisa.

5. Fa miscare si exercitii

Daca iesi la plimbare si faci exercitii usoare in fiecare zi, o sa ai o nastere mult mai usoara decat daca duci o viata sedentara de teama sa nu ai probleme. Miscarea fizica este importanta pentru a-ti mentine inima sanatoasa, pentru imbunatatirea circulatiei sangelui si pentru a reduce riscul de ingrasare mai mult decat este cazul intr-o sarcina. Alege miscari usoare care sa nu afecteze bebelusul si mentine-te in forma.

6. Bea multe lichide

Stiu, e greu sa bei apa cand nu ti-e sete, insa este important sa bei lichide ca sa eviti cea mai comuna problema de sanatate din perioada sarcinii, constipatia. Nu e musai sa bei apa, orice lichid e bun, incearca sa iti prepari smoothie-uri si sa bei sucuri naturale. De asemenea, poti consuma lapte de soia, iaurturi si lapte de cocos.

7. Ai grija mereu la ce mananci

Cu siguranta, daca esti insarcinata sau ai fost stii ce inseamna cu adevarat arsurile gastrice. Pentru a le diminua, incearca sa eviti alimentele grase, ciocolata, bauturile carbogazoase, prajeala si sucul de rosii. De asemenea, ai grija sa mananci mai putin la fiecare masa, arsurile gastrice apar si de la faptul ca ai un stomac prea plin.

Citeste si 10 superalimente pe care sa le consumi cand esti insarcinata.

Adauga comentarii!