Am cunoscut si parinti fericiti

Unora dintre noi pare sa le fie mult mai usor sa fie parinti. Se vede pe fata lor ca nu sunt atat de nervosi, se vede din planurile pe care le fac, se vede din ceea ce povestesc despre viata lor.

Asta nu inseamna insa ca toti acestia au avut copii care nu se sculau noaptea cand erau bebelusi, care radeau de fericire cand erau dusi la gradinita sau care nu isi lasau jucariile imprastiate peste tot prin casa. Secretul relaxarii lor sta in alta parte. Este mai degraba o chestiune de abordare.


Iau lucrurile asa cum se intampla

Daca ai asteptari mari aproape sigur vor aparea si neimplinirile si nici nu se garanteaza un rezultat mai bun. Sa luam de exemplu, asteptarea de a avea o casa in permanenta cu lucrurile puse perfect la loc. Ceea ce nu se va intampla probabil nici daca depui un efort gigantic. Si nici nu iti va mai ramane timp pentru altceva – cum ar fi sa te joci cu copiii, sa razi cu ei. Ca sa nu mai spunem de sentimentele negative care apar din faptul ca esti in permanenta nemultumita si ii bati la cap. Parca ai iesi mai castigata daca accepti lucrurile ca atare, nu-i asa?

Planifica si binele propriu alaturi de binele celorlalti

Ai mult mai multe sanse sa te simti bine daca nu uiti cu totul de propria persoana. Nu ne-a placut cand ne-au spus parintii cat de mult s-au sacrificat pentru noi, nu-i asa? Ne-ar fi placut mai mult sa ne spuna ca am contribuit la fericirea lor si nu la epuizarea lor.

Insa ca sa nu te simti epuizat trebuie sa ai grija de tine – sa ai propriile pasiuni de care te ocupi zilnic, chiar daca asta inseamna momentan numai cateva minute pe zi, ca ai prieteni cu care iti place sa vorbesti, ca ai locuri pe care le vizitezi si fara copii etc.

Stiu, initial pare ca toate acestea sunt imposibile, insa in timp lucrurile se mai aseaza si daca le planifici, la fel cum planifici tot ceea ce faci pentru copil, vei gasi resurse si pentru ele.

Prezentul merita atentia ta

Prezentul poate sa fie o sursa directa de multumire – de la gustul cafelei, la mirosul copilului, la un zambet sau un parc in floare. Nu trebuie sa astepti sa se intample cine stie ce fapt extraordinar ca sa iti permiti sa fii multumit. Lasa ce nu a iesit bine in trecut, lasa stresul pentru ce se va intampla in viitor. Din cand in cand traieste pentru acum si nimic mai mult.

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Adauga comentarii!