Parintele perfect

Vrem sa fim parintii perfecti, dar trebuie sa ne obisnuim cu faptul ca nu putem sa aspiram decat sa fim cei mai buni parinti la un moment dat. Si daca se intampla sa evaluam gresit situatia sa facem efortul de a ne corecta.

Pentru ca performantele in a fi parinte nu este un fapt constant. Copiii se schimba in permanenta si la fel ar trebui sa se schimbe si ideile noastre. Dinamica este cea caracterizeaza totul – atat pe noi ca persoane, cat si relatiile de familie. Cateva lucruri ar trebui insa sa fie constante:


Timp pentru copil

Indiferent ca lucrezi sau ca stai acasa acorda timp special pentru copil, ca sa te conectezi cu el. Modul in care folositi acest timp va evolua in timp. La inceput este vorba mai ales de ingrijire, apoi accentul se pune pe joaca, pe masura ce copilul este mai mare se deplaseaza catre discutii si experiente impreuna.

Renunta la comparatii

Copiii sunt unici si cel mai mare cadou pe care-l poti face este sa ii accepti asa cum sunt, in unicitatea lor. Bucura-te de faptul ca sunt exact asa cum sunt. Asta va imbunatati infinit relatia dintre voi. Asa ca pune accent mai ales pe ceea ce este pozitiv si bine la copilul tau si incurajeaza-l sa continue in aceasta directie. Aceasta abordare este mult mai buna decat sublinierea in permanenta a greselilor.

Greselile fac parte din viata

Nu are niciun sens sa pui copilul pe un piedestal si apoi sa ii tot atragi atentia ca nu se comporta ca imaginea ideala din capul tau. Greselile sunt cele care ne dau sansa sa ne dezvoltam, din ele putem invata. In plus, copiii trebuie sa stie, emotional, cum sa faca fata unui esec.

Nu este nimic gresit in a simti foarte multa iubire

Nu ai cum sa „strici” un copil pentru ca ii arati prea multa iubire. Nevoia de iubire este prima lor nevoie. Si pe baza ei capata curaj si libertate de a se dezvolta. Iar ea se traduce prin ceea ce faci, zi de zi, pentru el.

Si nu este deloc exagerat sa ii tii in brate si sa ii pupi de infinite ori cat sunt mici. Cand vor mai creste astfel de momente vor deveni mult mai rare decat ti-ai dori. Asa ca daca instinctul iti spune sa mai radeti inca o jumatate de ora ca si cum nu ar exista nimic altceva in jur, atunci sa stii ca acesta este cel mai bun lucru posibil pe care il poti face.

Visezi sa fii parintele perfect si treci printr-un iad la fiecare alegere si privesti cu un ochi critic tot ceea ce se intampla? Ai mai sus alte asteptari mai realiste, care fac viata mult mai frumoasa.

Photo by Caroline Hernandez on Unsplash

Citeste si

Cum sa obtii un echilibru emotional

Greseli pe care le facem pentru ca vrem prea mult binele

 

Adauga comentarii!