Mai putin stres, mai multa joaca

Sa fii parintele unui copil prescolar poate sa fie enorm de stresant. Dar nu obligatoriu. Foarte mult depinde de modul in care parintele priveste lucrurile. Nu militam pentru delasare, bine poate numai intr-o mica masura, ci militam pentru mutarea atentiei catre lucrurile cu adevarat importante.

Din fericire, aceste lucruri nu sunt nici atat de greu de indeplinit si nici atat de sofisticate pe cat ni le inchipuim. Ba chiar dimpotriva.


Accepta unicitatea copilului

Fiecare fiinta este diferita. Asa ca si copilul tau are propriile trasaturi de caracter, propriile interese si placeri. Daca acordam timp pentru ceva ar fi sa il cunoastem pe copil si sa il acceptam asa cum este. Nu neaparat tot ceea ce percepem ca defect este cu adevarat rau. Daca renuntam la comparatii ne va fi mult mai usor.

Zile perfecte nu exista

Fie ca nu si-a mancat legumele la pranz, fie ca nu a vrut sa doarma suficient sau te-ai trezit tipand la el la un moment dat, cu totii avem unele momente proaste. Daca in cea mai mare parte a timpului lucrurile decurg bine putem accepta si astfel de momente fara procese de constiinta.

Mai putin este mai bine

Mai ales cand copiii sunt mici, sub trei ani, cu cat cauti sa faci mai putine lucruri, cu atat este mai usor si pentru tine si pentru el. Construieste o rutina de baza care cuprinde tot ce este esential – mancare, somn, joaca – si nu devia prea mult de la ea.

Multa joaca si comunicare

La aceste varste copiii au nevoie sa mearga zilnic afara si sa fie liberi sa se joace in natura. Miscarea este esentiala pentru dezvoltarea lor. Un alt element important este sa comunici cat mai mult – poti citi, poti povesti, poti descrie ce vezi, poti incerca sa porti conversatii sau poti sa canti. Si, mai ales, te poti bucura si tu de toata aceasta relaxare, uita de listele cu lucruri de facut.

Photo by 🇸🇮 Janko Ferlič on Unsplash

Adauga comentarii!