Femeile sunt mai putin fericite decat barbatii atunci cand au grija de copii

Amintirile noastre din copilarie, chiar daca nu ne putem baza pe faptul ca sunt 100% corecte, ne arata ca tatal era parintele distractiv, cu care faceam lucruri placute, in timp ce mama era parintele care ne tinea predici, se arata nemultumita de ce reuseam sa facem si, in general, nu ne lasa sa traim in liniste.

Si, daca ne uitam la ce se intampla in familiile noastre actuale, unde nu mai suntem copii, ci parinti, lucrurile par sa se petreaca oarecum la fel – mamele sunt ocupate cu cat de bine se descurca copilul si tatal, cand se implica, ia partea buna, cea de a distra copiii.


Sa fie aceasta numai o impresie?

In mod traditional, cea mai mare parte a problemelor privind cresterea copiilor cad in sarcina mamei. Ea sta cel mai mult timp cu ei si se ocupa de tot ceea ce ei au nevoie. Insa nu este numai asta. Tot in sarcina mamei cade si tot ceea ce tine de buna functionare a casei – de la planificari de cumparaturi pana la tinerea unui calendar al activitatilor tuturor.

Care este rezultatul?

Studiile arata nu numai ca mamele sunt mult mai nefericite decat tatii in general, ci si ca nivelul lor de stres cand sunt in preajma copiilor este mare. In timp ce un barbat simte fericire atunci cand este cu copiii sai, la femei sentimentele sunt mult mai ambigue. Gradul lor de fericire este mai mic decat atunci cand se ocupa de alte activitati.

De ce apare o asemenea diferenta?

– pentru ca tatii implicati in studiu mai aveau timp si pentru ei – sa se intalneasca cu prietenii sau sa faca sport;

– pentru ca tatii atunci cand interactionau cu copiii in general se jucau: nu le pregateau masa, nu faceau teme, nu aveau grija sa aiba cu ce se imbraca, nu le tineau lectii despre cum ar trebui sa se poarte;

– este posibil sa fie de vina si presiunea sociala: tatii care sunt cu copii sunt in general admirati pentru simplul fapt ca sunt langa ei, in timp ce mamele sunt adesea judecate pentru vreun aspect sau altul al comportamentului copilului.

Concluzia?

Mamele ar trebui sa aiba mai putine responsabilitati astfel incat sa le fie si lor posibil doar sa stea sa se joace. Toata familia va avea de castigat daca mamele vor avea un nivel mai scazut de stres si se vor putea relaxa mai mult.

Photo by Jasmine B on Unsplash

Adauga comentarii!