Cum sa dai mai putini bani pe alimente

O mare parte din banii pe care ii avem se duc in directia cheltuielilor cu alimentele pe care le consumam zilnic. De vina este nivelul de trai scazut din Romania, dar si risipa datorata unei proaste gestionari. Ceea ce in final, se traduce in cumparaturi facute numai pentru ca, in final, sa arunci alimentele. Romania este una dintre tarile in care consumatorii casnici arunca foarte multa mancare.

Ce ar trebui facut:


Planifica

Probabil faci cumparaturi mai consistente de alimente o data pe saptamana. Inainte de a face asta planifica principalele mese ale zilei pentru toate persoanele din casa pentru intreaga saptamana. La inceput vei gasi a fi dificil sa faci asta, insa dupa o perioada nu ar trebui sa iti ia mai mult de 20 de minute. In acest fel reduci si posibilitatea de a ramane descoperit si de a apela, din aceasta cauza, la alimente mai putin sanatoase si mai scumpe. Pleaca la cumparaturi cu aceasta lista si incearca sa te ghidezi dupa ea cat mai mult posibil.

Improvizeaza

Exista nenumarate retete care se bazeaza pe ingrediente ramase de la o alta masa. Nu poti sa mananci o saptamana de zile acelasi lucru, insa poti sa te ‘joci’ cu ingredientele si sa le combini in diferite moduri. De exemplu, pieptul de pui ramas de la cina poate sa devina parte a unei salate a doua zi. Pe langa reducerea risipei, asta iti va micsora si timpul acordat gatirii, ceea ce este un mare avantaj intrucat avem vieti foarte aglomerate.

Expirarea alimentelor

Parintii nostri au fost maestri in conservarea alimentelor in stare buna. Asta presupune pe de-o parte sa fii atent la datele de expirare atunci cand cumperi ceva, dar si sa stii cum le poti pastra pe fiecare in parte astfel incat sa isi pastreze calitatile nutritionale. Am avea foarte multe de invatat de la ei, daca am vrea sa ii ascultam. Atunci cand stii astfel de lucruri poti cumpara stocuri mai mari, cu bani mai putini si poti avea acces la alimente mai sanatoase decat cele care se gasesc la magazinul din colt.

Verifica, constant, alimentele din casa

Atat in privinta alimentelor din frigider si congelator, cat si a alimentelor din camara, trebuie sa fii la curent cu data lor de expirare. Asta iti va permite sa le planifici sa fie consumate inainte de a fi nevoita sa le arunci. Asa ca saptamanal, inainte de a merge la cumparaturi, inspecteaza daca nu ai cumva alimente care trebuie folosite rapid si fa meniul saptamanal in functie de ele.

Adauga comentarii!