Cum ne influenteaza copilaria personalitatea

Copilaria este importanta. Ceea ce traim atunci are impact asupra personalitatii, chiar daca nu ne dam foarte exact seama de asta. Nu toata lumea reactioneaza la fel la toate intamplarile, insa sunt cateva care isi pun amprenta asupra tuturor:

Ordinea nasterii

Copilul mai mare este in general conducatorul. Ei se descurca bine la scoala si sunt considerati a fi copii cuminti. Asculta de reguli si sunt destul de critici cu ei insisi. Si asta pentru ca nu au nicio bariera care sa se puna intre ei si parinti, asa cum au fratii mai mici.


Al doilea copil joaca in general rolul rebelului. Si asta pentru ca el obisnuieste sa se identifice prin opozitie cu primul. Cum primul copil este cuminte, el trebuie sa fie contrariul.

Ultimul copil al familiei este obisnuit sa fie placut pentru simplul fapt ca exista. Ceea ce duce la o atitudine egoista si la maturitate. In plus, este posibil si sa fie mai inclinati sa se bazeze pe altii sa ii salveze din situatiile neplacute.

Climatul din familie

Copiii sunt foarte sensibili la atmosfera generala a familiei:
– se cearta parintii des?

– are mama tendinta de a fi in permanenta nervoasa?

– starea de spirit a tatalui se schimba intr-o secunda?

Daca traiesti intr-o permanenta tensiune atunci cauti modalitati de a face fata. Copilul mare poate sa devina foarte cuminte, copilul mic poate sa fie in permanenta pregatit de cearta, copilul retras va incerca sa se faca invizibil.

Modelele din copilarie

Fara sa ne dam seama ne comportam in functie de modelele din copilarie. Poate ca incepem sa tipam cand suntem furiosi, exact cum faceau mamele noastre. Sau poate ca dimpotriva, facem exact contrariul pentru ca ne-a displacut asta atat de mult – nu mai spunem nimic din ceea ce ne deranjeaza. Ceea ce duce la alte probleme.

Insa, chiar daca toate acestea ne influenteaza personalitatea si adesea apelam ca adulti la aceleasi tactici ca atunci cand eram copii, asta nu inseamna ca trebui sa ramanem asa. Ceea ce ne ajuta in copilarie nu mai ajuta un adult, care trebuie sa fie capabil sa vada lucrurile mult mai nuantat. Si toate acestea se pot rezolva analizand primul impuls si gandindu-ne daca nu cumva altceva ne-ar putea fi mai de folos in situatia careia trebuie sa ii facem fata.

Photo by Christin Hume on Unsplash

Citeste si

Cum influenteaza personalitatea mamei dezvoltarea psihica a copilului

6 moduri in care poti sa fii un tata bun

Adauga comentarii!