Ce sa nu ii spui unei proaspete mame deprimate

Sa ai un bebelus este extraordinar, insa asta nu inseamna ca intotdeauna sentimentele pe care le ai sunt unele de incantare. Este binecunoscut faptul ca multe proaspete mame se contrunta cu anxietate si/sau depresie.

Desigur ca vrei sa fii de ajutor atunci cand cineva apropiat trece printr-o astfel de situatii, insa unele comentarii, oricat de bineintentionate ar fi, nu fac nimic altceva decat sa enerveze. Fie ca vi se spune sau nu. Printre cele mai intalnite se numara:


Nu trebuie decat sa dormi

Sigur ca lipsa de somn face totul sa fie mult mai dificil. Iar daca ea se intinde pe o perioada mai lunga, atunci nu ai cum sa functionezi bine. Insa a spune ca somnul rezolva toate este cat se poate de departe de adevar.

Pentru ca anxietatea si depresia adesea au ca efect incapacitatea de a te odihni. Asa ca, daca mama nu poate sa doarma atunci cand doarme bebelusul, poate ca mai util ar fi sa ii sugerezi sa apeleze la ajutorul unui specialist.

Trebuie sa ai rabdare, toate se vor rezolva

Daca vrei cel mai simplu mod de a spune cuiva ca ceea ce il preocupa nu are nicio importanta este sa folosesti fraza de mai sus. Intr-o oarecare masura este adevarat, copilul va creste si, implicit, nu te mai confrunti cu problemele de acum – pana la urma va dormi perioade mai lungi de timp, hranirea va fi mai putin dificila etc.

Insa toate problemele de acum nu se rezolva pur si simplu cu timp, ci cu mult efort din partea mamei, care se intinde pe o perioada lunga de timp. Ca sa nu mai spunem ca la fel de adevarat este si faptul ca sunt mult probleme pe care timpul nu le rezolva, ci le agraveaza.

Bebelusul meu…

Nu are niciun sens sa compari bebelusii intre ei, intrucat sunt foarte diferiti. Iar atunci cand faci comparatii invariabil cineva iese in inferioritate. Este ca si cum ai jigni, ceea ce nu poate deloc sa fie util. De mai mare ajutor este sa arati compasiune si sa spui ca intelegi de ce perioada respectiva este dificila decat sa judeci.

Photo by Alex Pasarelu on Unsplash

Adauga comentarii!