Ce inseamna sa fii prezent pentru copilul tau

Prezenta in viata copilului inseamna mult mai mult decat sa fii fizic langa copilul tau. Iar aceasta discutie are sens pentru ca foarte multi parinti, mai ales mame, se intreaba daca nu cumva fac un rau irecuperabil pentru ca incearca sa aiba o cariera, adesea in detrimentul timpului petrecut cu copilul.

Sigur, copiii au nevoie de parintii lor. Trebuie sa stie ca ei sunt disponibili sa ii ajute, ca ii iubesc si si-ar dori sa petreaca timp impreuna. Insa sa fii prezent nu este mai ales o problema de cantitate, asa cum este adesea inteleasa. Poti sa fii absent oricat de prezent fizic ai fi – poti ignora copilul pentru ca vorbesti interminabil la telefon, pentru ca te plictiseste de fapt interactionarea constanta cu el si vrei sa faci lucruri de adult, pentru ca iti gasesti nenumarate lucruri de facut prin casa etc.


Nu stiu cata valoare are sa fii prezent in aceste conditii, cat de important este faptul ca esti acolo, fizic. Ai putea sa folosesti timpul respectiv poate altfel si atunci cand esti cu copilul chiar sa fii cu el. Adica:

– sa il faci sa se simta important jucandu-te cu el sau facand impreuna alte activitati favorite ale copilului;

– sa dicuti cu adevarat, renuntand la propriul ego, care nu accepta vreodata sa arate ca ai putea avea vreo slabiciune;

– sa fii cu adevarat empatic si nu doar sa simti iritare pentru ca copilul este „exagerat” de vesel sau trist, speriat sau entuziasmat, plictisit sau agitat etc

In plus, a fi prezent evolueaza mult cu varsta copilului. Si devine mult mai nuantat. Odata ce nu mai sunt de varsta gradinitei, copiii nu mai sunt chiar asa de incantati ca suntem in permanenta cu ochii pe ei. Au nevoie de un spatiu propriu si de intimitate. Sigur ca vor sa fim prezenti pentru ei, insa ese vorba despre un alt fel de prezenta, una mai degraba potentiala, care ofera siguranta.

Sa fii prezent implica enorm de multa munca emotionala. Si ar fi imposibil sa o facem 24/24 de ore. Pentru ca avem nevoie si de timp pentru noi sau pentru alte interese. Altfel am ajunge in situatia de a nu mai avea nimic de oferit.

Photo by Paige Cody on Unsplash

Adauga comentarii!