Ce ar dori proaspetele mame ca tatii sa stie

Desigur, odata ce ai nascut, in primele saptamani de acomodare, esti intrebata foarte des cum te simti. Ai vrea, daca se poate, sa fii intrebata mai rar si sa primesti mai mult ajutor util.

Pentru asta, tatii ar trebui sa aiba cat de cat idee in legatura cu modul in care te simti, ce te-ar putea ajuta, ce ar putea sa faca ei. Daca ar fi sa ai timp sa ii explici cateva lucruri principale cu care sa fie la curent, fac pariu ca acestea ar fi:


Este mai greu decat pare. Atunci cand te uiti din exterior, detasat de tot ceea ce se intampla, ai impresia ca mama nu prea face mare lucru. Insa treci peste aceasta impresie, fiind una gresita, si acorda, ca tata, tot suportul tau.

De ce este atat de greu pentru mama? Pentru ca face foarte multe lucruri in acelasi timp. Uite cu ce se confrunta, pe langa ingrijirea bebelusului, care ia de fapt 24 de ore din 24.

  • Recuperarea dupa nastere, care poate sa fie dureroasa
  • Invata extrem de rapid foarte multe lucruri noi
  • Sunt iar schimbari hormonale carora trebuie sa le faca fata
  • Lipsa de somn iti reduce toate capacitatile

Asa ca nu este de mirare ca, desi mama nu poate staa o clipa sa se relaxeze, in casa este dezordine si nici gand sa fie facut ceva cald de mancare.

Cum se simte mama? Cu siguranta obosita. Si se va simti asa multe luni de acum inainte. Si probabil ca ii este foame si ar vrea sa mearga la toaleta. Si mai mult ca sigur ca viseaza la un dus un pic mai lung.

De ce critici pe tata cand face si el ceva? Ei bine, nu critici, ci informezi. Pentru ca tu, petrecand mai mult timp cu bebelusul si enorm de mult timp studiind ai aflat tot felul de lucruri. Este normal sa le transmiti mai departe. Asa cum si tu accepti sfatul altora care stiu mai mult decat tine.

Ce te-ai dori de la tata? Ca intotdeauna, o relatie frumoasa. O relatie in care primesti ajutor chiar si fara sa il ceri, in care poti face schimb de idei, in care primesti si oferi complimente, in care ti se spune cat de important esti. Si ar fi frumos daca tatal ar face un pas in plus in aceasta directie, in timp ce mama este mult prea preocupata sa scape de voma care a ajuns pe ea sau sa stearga pipi de pe jos din dormitor.

Un alt rol foarte important al tatalui in aceasta perioada este de a oferi siguranta, ocupandu-se de legaturile cu lumea exterioara. Mai ales daca sunt probleme consumatoare de timp si potential stresante, cum ar fi intocmirea de acte.

Daca toate acestea sunt cunoscute si respectate cu siguranta relatia dintre cei doi parinti se intareste chiar si in perioada foarte stresanta de dupa nastere.

Photo by Echo Grid on Unsplash

Citeste si

Ce inseamna sa fii un tata implicat

Ce poti face pentru relatia ta dupa ce ai nascut

Adauga comentarii!