Cand simti ca copilul pretinde prea mult de la tine

Foarte multi parinti in ziua de astazi simt ca copiii sunt cei care le guverneaza viata. Ca ei introduc un haos si o permanenta stare de agitatie care nu le mai permite sa se relaxeze deloc.

Desigur, cand ai copii nu poti sa traiesti ca si cum nu i-ai avea. Pe de alta parte, nu poti spune ca nu iti poti controla viata. Cum ar putea sa o faca un copil de cativa ani si tu nu? Totul se reduce pana la urma la alegerile pe care le faci si nu la crizele de nervi pe care le face copilul.


Si, ca sa iti fie simplu, alegerea ta ar trebui sa fie sa ai o viata cat mai ordonata:

Rutina de dimineata

Trezeste-te inaintea copilului, chiar daca o faci cu numai cateva minute inainte. Asta iti va da sansa sa te ocupi un pic de tine inainte de a te ocupa de el.

Cand s-a trezit copilul, lasa primele minute pentru conectare. Dupa care este bine sa il pui in tema cu ce are de facut.

Nu lasa haosul sa puna stapanire pe inceputul zilei, intrucat ea da tonul pentru ce se intampla ulterior.

Rutina de la mijlocul zilei

Se intampla adesea ca iesirile copiilor sa aiba loc dupa amiaza. Se explica prin oboseala fizica, dar nu numai.

Cel mai probabil copilul se simte obosit emotional – pentru ca a fost departe de tine, pentru ca a fost departe de casa. Are nevoie de o reconectare cu spatiul care ii este familiar, in care se simte in siguranta. Asa ca, inainte de a face orice alt program, primele minute trebuiesc folosite pentru aceasta reconectare.

Inainte de culcare

Minutele inainte de culcare trebuie sa fie linistite si placute. Nu folosi aceasta perioada pentru a certa copilul pentru ceva ce a facut / nu a facut. Si nici nu ii tipa ordine de la distanta. Totul trebuie facut impreuna, in armonie, pana cand copilul este suficient de mare ca sa isi faca singur programul.

Si ca totul sa mearga bine pastreaza la fel cat mai multe lucruri – chiar si culoarea sapunului sau cartea pe care o citesti la culcare. Asta ii va crea o stare de liniste si, implicit, te vei simti si tu mai relaxat.

Citeste si

De ce se enerveaza parintii atat de usor

Copiii au mai crescut. Este mai usor?

Adauga comentarii!