Bebelusul nu se mai opreste din plans si simti ca nu mai poti

Unii copii sunt foarte linistiti in toate lunile pana cand implinesc un an de zile. Alti bebelusi plang mult, vor constant sa fie tinuti in brate si nu pot fi linistiti oricate eforturi ai depune.

O astfel de situatie este foarte stresanta pentru mama, mai ales daca numai ea este cea care sta in cea mai mare parte a timpului cu bebelusul. Se simte epuizata, neincrezatoare in fortele proprii si frustrata ca oricat efort depune nu ajunge sa multumeasca bebelusul.


Daca bebelusul plange de ore intregi in fiecare zi si nu exista niciun motiv evident – ii este foame, vrea sa fie schimbat, ii este prea cald / frig, cum poate mama proceda in astfel de conditii ca sa faca fata?

Sa il lase in patut pentru cateva minute

Daca simti ca nu mai poti, il poti lasa pe bebelus din brate pentru cateva minute. Poate ca simti nevoia sa faci un dus, sa mananci ceva sau pur si simplu sa stai departe de plans. Daca bebelusul este in siguranta, poti face asta ca sa iti reincarci bateriile.

Sa gaseasca pe cineva care sa o ajute

Plansul bebelusului este conceput anume ca sa fie foarte deranjant. Asa ca nu este de mirare ca dupa o perioada mai lunga esti complet epuizat psihic. Poti ruga pe altcineva din familie sa preia sarcina de a avea grija de bebelus seara pentru o perioada. Astfel incat sa simti ca ai un pic de timp si numai pentru tine.

Sa vorbeasca despre aceasta situatie

Ca orice situatie stresanta, sa o poti impartasi cuiva care nu te judeca este de mare ajutor. Discuta cu persoanele apropiate despre ceea ce simti, ceea ce te deranjeaza, ce te intrebi, ce ai vrea sa se intample.

Sa nu se invinovateasca pentru plansul bebelusului

Adesea, atunci cand bebelusul plange neconsolat, mama sufera mult mai mult decat copilul. Plansul respectiv nu este insa o urmare a faptului ca a facut ea ceva gresit si nu este nici o dovada a unei suferinte uriase a copilului. Daca intelegi asta, rezisti mai bine situatiilor de acest gen.

Sa aiba grija de sine

Nu poti face fata perioadelor indelungate de stres daca esti flamand, nedormit, daca nu ai avut cateva minute de relaxare in care sa te ingrijesti numai de tine. Prin urmare, este esential ca programul sa fie facut in asa fel incat si mama sa gaseasca timp pentru sine.

Photo by Zach Lucero on Unsplash

Adauga comentarii!