Cum tratam depresia postpartum

Cu siguranta ai auzit de depresia postpartum, un tip de depresie destul de intens care apare dupa nastere. Acest tip de depresie poate aparea si la barbati in momentul in care se naste un copil, influentand foarte mult energia si atmosfera generala din familie.

Care este diferenta dintre depresia postpartum si “baby blues”?


Diferenta dintre cele doua este ca asa numitul “baby blues” apare imediat dupa nastere si se manifesta prin stari de tristete accentuata, urmate de plans aparent nemotivat si schimbari bruste de dispozitie, durand aproximativ trei saptamani pana ca simptomele sa dispara, in timp ce depresia postpartum va avea o durata mai lunga iar simptomele vor fi simtitor mai puternice decat in cazul unui “baby blues”.

Printre femei, incidenta aparitiei acestui fenomen de depresie postpartum este de 0.5 – 60%, in timp ce la barbati procentul este cuprins intre 1 si 25.5%.

Cand apare depresia postpartum?

Aceasta poate aparea oricand, pe parcursul primul an de viata al copilului si poate cuprinde simptome diverse cum ar fi: tristete accentuata, sentimente de vinovatie, o stima de sine scazuta, extenuare, senzatia de gol interior, izolare, lipsa apetitului sexual, frustrare, sentimentul ca nu esti capabil sa ai grija de copil, lipsa poftei de viata si chiar ganduri suicidale.

Cum tratam depresia aparuta dupa nastere?

Depresia postpartum, spre deosebire de “baby blues”, nu trece de la sine, ceea ce inseamna ca primul lucru pe care este bine sa il faci este sa ceri ajutorul unui psiholog clinician, psihoterapeut sau psihiatru care iti poate prescrie un plan de tratament sau poate face terapie cu tine pentru a scapa de aceasta stare negativa.

S-a constatat ca foarte eficienta in tratarea acestui tip de depresie este terapia cognitiv-comportamentala, iar in acest sens poti apela la un psihoterapeut care lucreaza cu acest tip de terapie. Ce poti tu sa faci, in afara unui plan de tratament pentru a ameliora aceste stari, este sa incerci sa iti rezervi ceva timp pentru tine, timp in care fie practici o activitate care iti face placere, fie sa mergi la o sedinta de masaj sau sa pleci intr-o scurta calatorie.

Oricat de prioritar ar fi copilul in viata ta, intodeauna trebuie sa te asiguri ca are langa el un parinte sanatos si echilibrat care poate sa ii ofere toata protectia de care are nevoie, asa ca stai departe de izolare si comunica cat mai des cu prietenii si rudele apropiate, citeste carti care sa iti dea o stare pozitiva, uita-te la filme vesele si incearca sa iti faci ceva timp si pentru sport. O recomandare de carte care te poate ajuta sa apreciezi mai bine momentele grele din viata ta este “Puterea prezentului” de Eckhart Tolle, o carte care iti va arata ca tot ce se intampla in viata ta nu este lipsita de insemnatate si trebuie sa te bucuri cat mai mult de ceea ce ai.

Ce se intampla daca nu tratam acest tip de depresie?

In cazul in care acest tip de depresie este neglijata, ea se poate extinde pana la un an sau chiar mai mult decat atat. Asa ca, daca simti ca te confrunti cu aceasta afectiune, cere ajutorul, in niciun caz nu te izola si apeleaza cu incredere la psiholog sau psihiatru, in functie de gravitatea simptomelor. Un motiv in plus pentru a face asta este si faptul ca depresia ta va influenta in mod automat si comportamentul de mai tarziu al copilului, care poate incepe sa aiba tulburari de somn si de alimentatie, poate deveni foarte usor iritabil sau poate dezvolta tulburari de vorbire.

O alta carte care te va ajuta este “Lapte negru” de Elif Shafak, o scriitoare care povesteste cum a fost pentru ea sa devina mama si cu ce probleme s-a confruntat.

Citeste si Depresia postnatala.

Adauga comentarii!