Cum faci fata cu 2

Vor fi zile, si multe, in care ti-ai dori sa ai fie mai multe maini, fie sa te clonezi ca sa poti sa faci mai multe lucruri deodata, lucruri care teoretic trebuie facute toate in acelasi timp (schimba bebelusul, linisteste-l pe fratiorul lui, pregateste masa, fa-le baie si cate si mai cate). Da, ai doar doua maini si nu iti par de ajuns. Ai mai jos cateva sfaturi de cum sa te organizezi ca sa faci fata cu succes vietii cu doi copii mici.

Cum sa le acorzi atentie amandurora – daca ambii vor sa fie tinuti in brate si tu esti singurul adult din incapere, ia unul dintre copii in brate, iar pe celalalt il legani pe picioare. Ai grija sa alternezi contactul vizual cu ambii, ca sa nu se simta neglijati. Si daca de data asta cel mic a stat in brate, schimba locul data viitoare.


Cum sa le sincronizezi somnul – daca te gandesti ca ai putea sa te bucuri si sa petreci mai mult timp cu fiecare copil in parte in timp ce celalalt doarme, mai gandeste-te putin. Ai atatea de facut cat timp ei nu sunt activi: vase, haine de spalat, curatenie, mancare, somn incat sa ajungi sa-i faci sa doarma in acelasi timp ar trebui sa se transforme in scopul tau. Daca unul dintre copilasi vrea sa doarma, dar celalalt parca ar mai vrea sa petreaca putin, il poti lua la o plimbare scurta cu masina prin cartier. Va adormi destul de repede si vei avea timp pentru altele. Si fa un obicei din a-i pune la culcare la aceeasi ora, si seara, si dupa-amiaza.

Cum sa faci sa dormi si tu – da, trebuie sa dormi si tu, chiar daca cei mici nu ar vrea asta. Fa un program impreuna cu partenerul tau si impartiti-va pe ture: tu dormi 6 ore, de la 6 seara, apoi invers. In aceste perioade copiii vor si dormi, se vor si trezi, deci si in acest rastimp poti sa mai atipesti cateva ore sau zeci de minute. Daca ii hranesti doar la san, atunci cand vor cere mancare partenerul tau ti-i poate aduce pe rand, in pat, fara ca tu sa cobori. Daca ii hraniti si cu lapte praf, atunci se poate descurca si fara sa te mai trezeasca pe tine.

Cum sa-i linistesti (cand pare ca nimic nu functioneaza) – ii poti lua pe amandoi in brate, unul intr-o mana, celalalt in cealalta mana sau poti ruga pe cineva, daca nu esti singura acasa, sa tina unul dintre bebelusi si sa te plimbi cu ei dintr-un colt in altul, calm si cu pasi usori. Ii poti si pune unul langa altul in pat sau in patutul lor ca sa se linisteasca unul pe celalalt. Iar daca se intampla ca unul sa se calmeze, iar celalalt inca sa faca galagie, nu te sfii sa-l iei intr-o alta camera, sa-l linistesti si pe el, iar pe fratiorul lui sa-l lasi sa se bucure de somn.

Cum sa-i diferentiezi – multe mamici se tem ca, deoarece copilasii sunt identici, si ele fiind obosite, sa il hraneasca de 2 ori pe unul iar celalalt sa ramana flamand. Nu va fi posibil. Ai uitat ca bebelusii au propria lor alarma cand li se face foame? Ai uitat ca plang si plang tare? Deci nu-ti face probleme. Daca sunt gemeni identici, la inceput e posibil sa-i mai incurci (asta nu te face o mama mai putin buna!). In primele saptamani poti sa pastrezi bratarile de la spital, sau le poti colora unghiuta de la degetul mare de la picior cu oja sau cu un marker permanent sau le poti lua tu bratarele cu numele lor. Si ar fi indicat sa tii evidenta scutecelor murdare ale fiecaruia ca atunci cand vei merge la control la medic sa stii ce sa spui despre cine.

Adauga comentarii!