5 tipuri de mame, clasificate din punct de vedere psihologic

Te-ai intrebat vreodata ce tip de mama esti? Se pare ca psihologii au si clasificat mamele in functie de personalitate. Iata care sunt cele mai comune tipuri de mame.

1. Mama perfectionista


Este hiper protectiva, manifesta un control exagerat asupra copilului, este plina de temeri si foarte agitata. Pentru ea tot ce conteaza sunt aparentele, tocmai de aceea copiii ei vor tinde sa fie extrem de autocritici si sa se simta ca fiind inadecvati din foarte multe puncte de vedere.

Copilul crescut de o mama perfectionista si trasaturile lui de caracter:

Puncte forte: este un copil foarte implicat in toate relatiile interumane, responsabil si extrem de concentrat pe orice activitate ar intreprinde; pune accent pe implicare si perseverenta in tot ceea ce face.

Din punct de vedere emotional, intodeauna va simti ca ceea ce conteaza pentru el, mai mult decat opinia personala, este parerea celor din jur despre el insusi, de aceea are adesea impresia ca este judecat.

2. Mama imprevizibila

Mereu nervoasa si instabila emotional, acest tip de mama este acaparata de tot felul de trairi si sentimente, iar stilul ei parental este in totalitate bazat pe emotii de moment, in functie de care isi ghideaza stilul de crestere a copilului. Are un mod de viata haotic, isi creeaza motive de panica din nimic si le transmite copiilor ei o stare profunda de agitatie.

Copilul crescut de o mama imprevizibila si trasaturile lui de caracter:

Puncte forte: abilitati de interactionare foarte bune, empatie, capacitatea de a-i motiva pe altii si de a-i sustine in momente dificile; se adapteaza foarte bine la situatii si oameni noi.

Din punct de vedere emotional, copiii cu mame imprevizibile simt o nevoie acuta de a avea grija de oamenii din viata lor, mai ales de problemele lor emotionale, insa in acelasi timp pot fi cuprinsi foarte des de stari de depresie, furie si anxietate.

3. Mama de tipul “cel mai bun prieten”

Ii place sa isi considere copiii ca fiind egalii ei si evita sa le impuna un stil de viata foarte rigid. Incearca sa evite asumarea totala a rolului de mama pentru ca pentru ea ar fi un statut nepotrivit. Devine foarte usor confidenta si partenera copilului pana in punctul in care isi poate lasa copilul complet lipsit de mama. De multe ori, nevoile ei emotionale sunt atat de greu de implinit incat asuma acest rol copilului, el devenind responsabil de felul in care ea se simte.

Copilul crescut de o mama de tipul “cel mai bun prieten” si trasaturile lui de caracter:

Puncte forte: intelege foarte bine importanta unei legaturi stranse intre parinte si copil, intre colegi si in general intre membrii familiei; datorita sentimentului de neglijare resimtit din partea mamei, adesea simte nevoia sa preia controlul in anumite situatii si sa isi asume rolul de adult.

Din punct de vedere emotional, el se poate simti neglijat si se poate teme de respingere; in relatii poate fi plin de resentimente si foarte ursuz, simtindu-se adeseori neiubit si neapreciat.

4. Mama de tipul “eu prima”

Este genul de mama care nu isi poate privi odraslele ca pe fiinte individuale, sunt predominant egocentriste si nesigure. Copiii lor vor invata de la o varsta foarte frageda ca rolul lor este sa isi faca mama sa straluceasca.

Copilul crescut de o mama de tipul “eu prima” si trasaturile lui de caracter:

Puncte forte: ofera cu usurinta suport moral altora, sunt foarte intuitivi si concentrati pe relatiile cu oamenii, in general, indiferent de tipul acestora; sunt loiali si capabili sa identifice si sa satisfaca nevoile altor semeni.

Din punct de vedere emotional: nu au incredere in capacitatea lor de a lua decizii si le este greu sa aiba incredere in ceea ce simt deoarece au ramas cu ideea adanc intiparita in memorie ca parerea mamei lor este mult mai importanta decat parerea personala in ceea ce ii priveste.

5. Mama completa

Este o mama ideala, insa doar 10% din populatia totala de mame se pot mandri cu acest statut. Ea combina foarte bine cele mai bune caracteristici ale celorlalte patru tipuri de mame. Este foarte echilibrata emotional, isi priveste copiii ca fiind entitati individuale si ii sustine in a-si castiga propria independenta. Nu este neaparat perfecta, insa isi asuma foarte bine rolul de mama si este foarte implicata in acest rol pe care il pastreaza ca independent fata de alte responsabilitati din afara caminului.

Copilul crescut de o mama ideala si trasaturile lui de caracter:

Puncte forte: datorita faptului ca se simte iubit si inteles, este capabil sa isi asume riscuri, sa gestioneze cu usurinta schimbarile aparute in viata lui si sa initieze relatii fara teama de a fi respins.

Din punct de vedere emotional, el are capacitatea de a accepta cu usurinta ideile diferite ale altora si intelege ca fiecare om priveste lucrurile din perspectiva lui. Acest tip de copil va putea sa se desprinda foarte usor de camin fara a se simti foarte agatat emotional de mama.

Sursa: www.psychologies.co.uk.

Citeste si Maximizarea timpului cu familia.

Adauga comentarii!