Semne ca este ceva in neregula la scoala sau gradinita

Avem tendinta de a nu ne prea asculta copiii atunci cand se plang de scoala sau gradinita. Ne spunem ca probabil vorbeste lenea din ei si ca si-ar dori sa stea toata ziua fara sa ii puna nimeni sa faca nimic. Ca sunt prea rasfatati si nu le place efortul. Ca ar vrea sa isi petreaca toata viata sub fusta mamei. Si ii impingem inainte sa suporte, in speranta ca vor ajunge sa le placa.

Uneori este o atitudine indreptatita sa ii impingem un pic de la spate, ca sa fie independenti. Alteori insa este vorba de un semnal ca se poate sa fie ceva in neregula cu locul in care ii trimitem, ca se confrunta cu o situatie grea. Uite care sunt semnele la care trebuie sa fiti atenti


  • Dintr-o data nu mai nu mai suporta sa mearga la scoala sau la gradinita
  • Are sentimente de suparare, ba chiar de ura fata de scoala
  • Este anormal de infometat cand ajunge acasa
  • Nu vrea sa povesteasca nimic din ceea ce i se intampla
  • Dintr-o data se ingrasa sau slabeste foarte tare
  • Isi tot pierde din lucruri desi in mod normal nu i se intampla asta
  • Dintr-o data nu mai sunt buni la invatatura
  • Apare o schimbare brusca de temperament – devin foarte tacuti sau foarte iritabili
  • Nu mai se simt motivati sa faca nimic
  • Nu dorm bine, fac pe ei sau alta forma de regres.

Nu ignora niciunul dintre aceste semne. Stai de vorba cu copilul tau imediat. Trebuie sa stii intotdeauna ce le trece prin cap. Poate sa fie vorba de faptul ca se poarta cineva urat cu ei. Poate un coleg sau mai multi, poate il deranjeaza un adult. Poate ca nu este nimic.

Regula de baza este ca, orice iti spune copilul, tu sa il crezi. Nu-i lasa copilului impresia ca ai crede despre el ca este un plangacios, un nevolnic. Si nici ca ar inventa lucruri. Incearca sa afli cat mai multe. Stai de vorba, daca este necesar, cu mai multe persoane.

Dupa ce te-ai lamurit despre ce este vorba ajuta copilul, daca poate, sa isi rezolve singur problema, fara a interveni tu. Daca nu, ia masurile care sunt necesare. Este desigur mai simplu sa ne spunem ca nu ni se poate intampla tocmai noua. Insa discutiile din jur ar putea sa iti deschida ochii – adultii nu se poarta intotdeauna corect cu copiii, sau macar decent; copiii isi fac adesea rau unii altora, repetat, in mod voit. Nu se poate sa nu fi auzit de fenomenul de bullying. Prin urmare problemele exista, se desfasoara sub ochii nostri si este rolul nostru, ca patinti, sa fim vigilenti.

Citeste si

Cum ajuti copilul sa se adapteze mai usor in primele zile de gradinita?

10 principii de educatie promovate de Maria Montessori

Adauga comentarii!