Reguli de igiena in bucatarie

In aceasta perioada trebuie sa fim foarte atenti atunci cand este vorba despre curatenie. Ceea ce inseamna ca trebuie sa respectam toate regulile de igiena in prepararea mancarii.

De ce anume sa tinem cont


  • un aliment contaminat poate sa contamineze si alte alimente daca sunt puse in apropiere.
  • riscul de contaminare apare atunci cand avem mancare care nu este inca preparata si nu este ambalata. De exemplu, in cazul fructelor si legumelor.
  • un aliment poate dezvolta bacterii daca nu este pastrat in mod corespunzator

Reguli generale privind preparerea mancarii

  • Nu ar trebui consumate fara sa fie preparate termic: carne, peste, oua, lapte sau produse lactate.
  • Alimentele congelate ar trebui lasate sa se decongeleze in frigider, chiar daca dureaza mai mult.
  • Nu se recomanda sa consumi alimente congelate fara sa le prepari termic, chiar daca vorbim de fructe. Nu este, de exemplu, indicat sa faci un smoothie din fructe congelate.
  • Intotdeauna curata bine mainile si locul in care vei prepara mancarea inainte de a te apuca.
  • Nu folosi acelasi cutit si pentru carne si pentru restul alimentelor.
  • Mainile trebuie sa fie bine spalate de fiecare data dupa ce ai terminat de lucrat cu alimente crude.
  • Toate fructele si legume trebuie sa fie spalate cu apa din belsug. Nu uita, la final, sa speli si chiuveta.

Dupa prepararea mancarii bucataria trebuie lasata curata. Este bine sa folosesti bureti diferiti pentru vase si suprafete. Foloseste apa cat mai fierbinte. Toate suprafetele trebuie bine uscate. Foloseste prosoape de unica folosita sau schimba prosoapele de bucatarie des.

Si mai multe reguri in privinta igienei in bucatarie gasiti in acest document emis de Istitulul German de Evaluare a Riscului.

Adauga comentarii!