Mesele in familie – cum sa iti reuseasca

Am observat ca una dintre cele mai mari provocari este sa reusesti sa iei masa in familie, in acelasi timp cu copiii. Parca, oricat te-ai chinui, niciodata nu ajungi sa arati ca in reclame – toata lumea asezata la masa, simtindu-se bine impreuna.

Mereu se intampla cate ceva – nu ai reusit sa aduci tot, copilul refuza sa manance ce are in farfurie si vrea altceva, fratii tocmai descopera ca au ceva de impartit sau pana sa te asezi si tu termina ce au in farfurie si au fugit etc


Iti va fi mult mai usor sa gestionezi intreaga situatie daca vezi masa precum un ritual, cu pasi clari pe care trebuie sa ii faca fiecare membru al familiei. De exemplu:

Anunti masa cu o perioada inainte de inceperea ei, astfel incat toata lumea sa isi termine ceea ce facea ca sa poata veni la timp. Atunci cand stabilesti ora mesei tine cont mai ales de programul copiilor. Nu vei reusi sa faci nimic daca ei sunt prea obositi si nu cauta decat prilej ca sa se planga de toate.

Rutina dinaintea mesei. Aceasta rutina trebuie sa existe. De exemplu, ii poti trimite sa se spele pe maini. Dar ar trebui sa faca mai mult de atat: sa te ajute sa pui masa. Pot pune farfuriile si tacamurile, pot aduce painea etc. Fiecare ar trebui sa participe si in acest fel vei reusi si tu sa te asezi la masa in acelasi timp cu toata lumea.

Se mananca la masa. Vei avea destul de mult de insistat cu asta. Insa consecventa te va salva in cele din urma. Altfel, copiii vor insista sa mai ia o gura de mancare si apoi sa fuga prin toata casa. Sau sa manance in fata televizorului. Sau sa manance oricand, indiferent care este ora de masa.

Nu pune prea mare accent pe discutiile despre mancare. Poate ca ti-ai dori foarte mult ca un anumit fel de mancare sa fie macar incercat. Insa daca insisti este posibil sa strici atmosfera intregii mese. Mai bine lasi atmosfera sa fie destinsa, toata lumea sa se simta bine si acest pas va veni si el, de la sine.

Nu trece peste lipsa de bune maniere. Copiilor trebuie sa li se spuna ca nu se vorbeste cu gura plina, ca nu te joci cu mancarea, ca nu te ridici de la masa decat atunci cand termina toata lumea etc. Incurajeaza-i pe copii sa te ajute sa strangi masa. Mai degraba lauda-i atunci cand se comporta asa cum ti-ai dori decat sa ii certi atunci cand nu o fac.

Desigur, poti urma toti acesti pasi si tot sa nu reusesti sa obtii alece mese fericite in familie la care visezi. Dar in timp se vor vedea rezultatele. Aceasta rutina poate deveni modul in care luati masa de obicei, iar exceptia mancatul de pizza la serialul favorit.

Photo by Igor Miske on Unsplash

Citeste si

Masa de Paste: 10 idei de aperitive delicioase pentru copii

 

Adauga comentarii!