Este casa ta sigura?

De indata ce copilul se poate deplasa singur, chiar daca de-a busilea, trebuie sa iti inspectezi casa si sa vezi daca nu poate prezenta potentiale pericole. Nu lasa nimic la voia intamplarii, intrucat oricat ai vrea, nu vei putea sa stai cu ochii pe copil non stop – mai raspunzi la un telefon, mai pregatesti ceva de mancare sau trebuie sa mergi la baie. Iar copiii sunt imprevizibili, este foarte greu sa iei in calcul toate sutuatiile care ar putea aparea. Iti facem o lista, ca sa iti fie mai usor sa urmaresti unde ar trebui sa faci modificari.

Reguli generale

  • pune aparatori la colturile ascutite
  • inlatura de la inaltimea podelei orice obiecte grele care s-ar putea rasturna
  • inlatura de la inaltimea podelei orice poate sa fie inghitit
  • blocheaza toate usile de la dulapuri la care copilul poate ajunge si din care ar putea lua lucruri periculoase
  • nu lua in mana nimic fierbinte daca ai copilul in brate. Nu face acest lucru nici daca copilul este pe jos, in drumul tau
  • inchide usile catre locurile in care ai vrea sa nu ajunga copilul – in baie, pe balcon

Bucatarie

Copiilor le place sa petreaca timp in bucatarie, iar unii dintre ei sunt chiar pofticiosi. Asa ca nu este de mirare ca vor incerca sa ajunga sa vada ce este pe masa. Tine bucataria inchisa in general, iar daca copilul este cu tine in bucatarie, pune-l intr-un scaun special, unde este in siguranta si poate vedea tot, fara sa fii stresata ca ar putea atinge lucruri fierbinti. Fii foarte atenta la cuptor atunci cand este aprins. Nu lasa cosul de gunoi la vedere si nici produse de curatare intr-un loc la care s-ar putea ajunge..


Baia

Si baia este o camera care in general ar trebui sa fie inchisa. Nu lasa apa in cada sau alte recipiente, oricat ti s-ar parea de mica. Nu lasa la indemana produse cosmetice. Dar poti lasa copilul in baie, sa se joace cu apa, daca esti prezenta tot timpul.

Balcoane si ferestre

Copiii se catara pe orice si nu sesizeaza deloc pericolul. Asa ca tine geamurile inchise si nu deschide usa catre balcon. Sau nu pune nimic in dreptul lor, nici chiar un ghiveci de flori, daca este suficient de mare ca sa fie folosit pentru a se catara pe el.

Electricitate

Nu lasa prizele fara sisteme de protectie, daca pot sa fie atinse de catre copii.

Photo by Monika P. on Unsplash

Adauga comentarii!