Tu stii ce aplicatii foloseste copilul tau si cum?

Cand copiii sunt mici si daca intra pe internet se uita la youtube sau joaca cateva joculete, lucrurile sunt relativ simple. Este usor sa urmaresti cu ce anume intra in contact sa sa interzici daca nu ti se pare potrivit.

Foarte rapid insa totul se poate schimba, odata ce copilul patrunde in lumea aplicatiilor sociale. Si, din pacate, acest moment coincide adesea cu intrarea in adolescenta, cand comunicarea intre parinti si copii se schimba foarte mult. Copilul va incerca sa aiba un spatiu privat, in care sa nu fie urmarit si judecat de catre un parinte pe care, de cele mai multe ori, il va vedea exagerat, cu idei invechite si mult prea protectiv.


Nu porni de la ideea ca copilul tau va folosi aceleasi situri si aplicatii ca si tine. Cel mai probabil ca nu o va face, tocmai pentru a se simti mai liber. Este putin probabil sa utilizeze facebook si instagram, tocmai pentru ca esti si tu acolo. In ce masura poti sa fii prezent in viata sa virtuala este supus unei negocieri si difera mult de la caz la caz, insa sunt cateva aspecte la care este bine sa fii atent si pe care ar trebui sa le discuti cu copilul tau:

Aplicatii care dezvaluie locatia. Este mult mai sigur pentru tine daca nu poate stii oricine, in orice moment, unde esti. Multe aplicatii, si foarte cunoscutele Facebook si Instagram, afiseaza de unde anume postezi si trebuie dezactivata aceasta optiune.

Aplicatii care transmit live. Cum ar fi YouNow. Cand postezi un lucru care se intampla chiar acum ai foarte putin control asupra continutului. Asa ca este foarte posibil ca copilul tau sa publice ceva ce nu ar trebui sau sa vada ceva ce nu ar trebui.

Aplicatii care permit comunicarea fara un profil. Este greu sa controlezi cum este utilizata o aplicatie si daca fiecare persoana are un profil, insa daca el nu exista atunci practic se poate intampla orice. Iar astfel de aplicatii ar trebui sa fie ocolite.

Aplicatii care nu sunt monitorizate. Exista grade diferite de monitorizare si interventie in cazul unui continut nepotrivit, insa in cazul in care o aplicatie nu are nicio posibilitate de a indica imediat un continut care nu ar trebui sa existe, atunci mai bine iti inveti copilul sa o ocoleasca.

Discuta despre bani. Copiii pot sa fie atrasi sa cheltuiasca in foarte multe moduri atunci cand sunt pe internet. Uneori este chiar posibil sa nu fie constienti ca platesc cu bani reali.

Discuta despre faptul ca informatiile nu “dispar” in mediul online, chiar daca sunt situri care spun ca totul este temporar. Asa ca trebuie sa fie extrem de atenti cu ceea ce spun sau arata. Iar daca nu ar spune ceva fata in fata, atunci, ca regula generala, sa nu o faca nici online.

Singura solutie ca sa nu fii cu totul depasit de ceea ce se intampla este sa iti instalezi si tu aplicatiile pe care le foloseste copilul tau si sa urmaresti ce se intampla – ce fel de continut apare, ce optiuni ai pentru setarea contului, daca poti raporta sau nu continutul ofensator etc.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Adauga comentarii!