Pregatiri anterioare pentru o integrare usoara la gradinita

Aproape toti copiii plang in primele zile de gradinita. Este normal sa existe o neliniste atunci cand copilul isi schimba mediul. Iar alta modalitate de a se descarca de aceasta neliniste nu are, decat prin plans.

Ce poate face parintele pentru ca aceasta tranzitie sa fie mai usoara?


Sa il obisnuiasca, treptat, pe copil sa stea si cu alte persoane

Acest exercitiu ar trebui sa se faca inca de la varste fragede, cand copilul are sub un an de zile. El accepta astfel mai usor faptul ca este in siguranta si daca sta departe de mama sa.

Anxietatea de separare isi va spune, desigur, cuvantul. Aceasta creste in momentul in care copilul este suficient de mare incat sa se deplaseze, insa insuficient de dezvoltat ca sa se descurce singur. Dorinta sa de a explora este normala, la fel si dorinta de a fi protejat si ajutat in timpul acestor incercari. Daca isi da seama, treptat, ca nu doar mama ii poate oferi aceasta siguranta, atunci accepta mai usor despartirea.

Vizite anterioare la gradinita

Daca gradinita permite, cea mai buna abordare este sa se faca tranzitia catre statul la gradinita treptat. Astfel, la inceput, copilul poate sa mearga cateva ore pe zi, de cateva ori pe saptamana. Si ar fi bine ca parintele sa fie acolo, in preajma. Treptat, pe masura ce acomodarea se petrece, se poate ca parintele sa nu mai stea in cadrul cladirii si sa se creasca perioada in care copilul sta la gradinta.

Daca gradinita nu permite aceasta acomodare treptata, atunci este bine sa faceti macar o vizita inainte, in care sa vada despre ce este vorba. Tineti cont de faptul ca la varste atat de mici copiii uita imediat, asa ca este bine sa reveniti constant asupra amintirilor, sa repovestiti vizita.

Discutati ce se intampla la gradinita

Copilul se va simti mai in siguranta daca va sti la ce sa se astepte: va manca, se va juca, isi va lasa hainele in propriul dulap, vor fi mai multi copii, vor fi cateva persoane adulte care au grija de ei,  vor veni parintii sa ii ia in cateva ore etc.

Pentru ca lucrurile sa fie mai clare se poate apela la desene animate sau carti despre ce se intampla la gradinita.

Arata incredere ca totul va fi bine

Daca copilul te vede stresata ca il lasi la gradinita automat va incepe si el sa se nelinisteasca. Daca te aude vorbind urat despre educatoare, automat nu va mai dori sa o aiba in preajma. Cu alte cuvinte, transmite un mesaj pozitiv daca vrei ca rezultatul sa fie bun: spune-i copilului ca esti sigura ca ii va placea mult la gradinita, ca esti sigura ca isi va face multi prieteni, ca esti sigura ca va invata lucruri noi.

Citeste si

Cum ajuti copilul sa se adapteze mai usor in primele zile de gradinita?

4 lucruri de care sa te bucuri cand copilul are 4 ani

Adauga comentarii!