Mentinerea ordinii in lucrurile copiilor

Atunci cand ai un copil sunt foarte putine sanse ca sa nu ai intreaga casa invadata de prezenta sa. Parca la un lucru de-al tau, ei au inca 10, toate aruncate in mijlocul camerei plus pe orice alta suprafata gasita disponibila.

Desi este foarte putin probabil sa ai o casa ordonata pentru o perioada mai mare de cateva ore pana cand nu implineste copilul varsta de 8 ani, totusi exista grade diferite ale haosului si tot ai vrea sa tii lucrurile cat de cat sub control. Ceea ce este posibil, cu cateva reguli.


Hainele

Copiii au in permanenta nevoie de lucruri noi. In acelasi timp, exista o multime de haine care le raman mici. Ca haosul din dulapurile lor sa fie tinut sub control trebuie facut un flux care sa cuprinda toate aceste momente – trebuie sa stii unde pui hainele cumparate in avans, la reduceri si unde le pui pe cele ramase prea mici. Si de fiecare data cand dai peste un lucru care nu ii mai vine sa il muti in locul cu pricina. Gaseste si unde sa le donezi, odata ce nu iti mai sunt necesare, daca sunt in stare inca buna.

Cartile

Este bine sa ai in casa carti pentru copii, puse undeva la un nivel la care se poate ajunge cu usurinta. Insa la fel ca si la haine, cartile nu raman preferate ani de zile. Un copil de 2 ani nu este interesat de acelasi lucru ca unul de 5. Asa ca si cartile trebuie, la randul lor, inlocuite. Apeleaza la biblioteci cu incredere, nu are sens sa te limitezi numai la ceea ce poti cumpara.

Jucariile de plus

Copiii se ataseaza enorm de jucariile de plus si au tendinta de a le strange cu zecile. Spre deosebire de alte jucarii, preferinta pentru ele nu pare sa dispara in timp. Dar daca copilul nu mai are loc in pat de cate plusuri prefera sa pastreze, atunci incearca sa impui o regula ca sa le mai tii sub control – sa nu scoti mai multe de un anumit numar in fiecare zi, sa ascunzi si in cele din urma sa arunci pe cele de care nu mai sunt interesati, sa nu cumperi una noua decat daca renunta la una veche etc

Jucariile

Exista sute de jucarii in fiecare casa si poti ajunge sa faci slalom printre ele atunci cand vrei sa treci dintr-o parte in alta a casei. Exista cateva solutii ca sa le mai limitezi

  • cadourile sa constea mai putin in jucarii si mai mult in experiente
  • decat mai multe jucarii mici si slabe calitativ mai bine una singura, mai speciala, chiar daca este mai scumpa
  • jucariile care nu mai sunt bagate in seama de mai mult timp se doneaza

Si, nu uita, sarcina de a pune jucariile la loc ar trebui sa fie a copiilor. Asa cum fac acest lucru la gradinita, pot fara probleme sa il faca si acasa.

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Adauga comentarii!