Cum strica parintii bucuria copiilor de a face sport

Un copil care face sport la un club nu pare a fi nimic special sau iesit din comun. Mai degraba este norma, atunci cand esti mic si aceasta oportunitate ti se ofera. Si noi am facut sport cand am fost mici, insa fara a avea parinti agitati pe margini de teren si fara a ne gandi vreo clipa ca aceasta alegere de la 6-8 ani ne va influenta toata viata.

Presiunea care se pune insa acum asupra unui copil care face sport este foarte mare. Se asteapta ca el sa performeze. Asta este mult mai important decat sa invete ceva, sa se simta bine, sa se dezvolte fizic si psihic. Ceea ce este complet gresit intrucat ii rapeste copilului posibilitatea de a se bucura de avantajele pe care sportul le aduce.


De ce au ajuns parintii sa fie atat de implicati?

Pentru ca exista o componenta financiara destul de importanta. Sportul este o industrie si parintii sunt pusi sa plateasca. Un alt motiv este faptul ca copiii nu prea mai ajung singuri nicaieri, asa ca parintele este mereu prezent. Iar daca tot este acolo, simte ca trebuie sa isi impuna punctul de vedere.

Nu iti dai seama daca atitudinea ta aduce un deserviciu copilului?

Raspunsul este ca da, daca faci urmatoarele:
– esti nesigur de propria valoare, vrei sa controlezi totul, vrei ca totul sa fie perfect? Mult din ceea ce faci depinde de modul cum te vezi pe tine in lume.

– ai momente in care te validezi pe tine ca avand mai mult sau mai putina valoare in functie de cum se descurca copilul la sport?

– tu esti cel care are grija ca copilul sa ajunga la sport la timp, sa fie imbracat cum trebuie, sa ajunga la competitii? In mod normal de toate acestea ar trebui ca el sa se ocupe.

– esti nervos esti atunci cand copiii participa la competitii?

– esti frustrat daca au pierdut competitia? Daca au castigat esti extrem de fericit?

Insa cel mai mare semn ca este ceva care nu merge in regula este ceea ce simte copilul. Daca la finalul unei competitii tot ceea ce simte este usurare ca s-a terminat si nu tristete ca a pierdut sau entuziasm ca a castigat atunci cu siguranta ceva nu este in regula. Si ar trebui sa iti analizezi propriile valori intrucat trimiti mesaje negative copilului.

Photo by Lukáš Rychvalský on Unsplash

Citeste si

Sa iti lasi copilul sa piarda?

Cum il obisnuiesti pe copil sa vada lucrurile in mod pozitiv

Adauga comentarii!