Ce lectii despre bani trebuie sa le transmiti copiilor

Se vorbeste mult despre faptul ca noi nu am primit efectiv o educatie financiara. Si poate ca acesta este unul dintre motivele pentru care nu o ducem chiar asa de stralucit cu banii. Am vrea ca in cazul copiiilor nostri situatia sa fie diferita.

Asta nu inseamna insa neaparat sa ii invatam despre produse bancare, despre antreprenoriat sau investitii. Ci despre lucruri mult mai simple, de baza – sa consume cu cap banii pe care ii au. Iar daca o fac la scara mica, vor invata ei sa se descurce bine si la scara mai mare.


Lectia 1: nu cumpara fara sa stii cati bani ai

Mereu trebuie sa stii pe ce bani te bazezi inainte de a sari la cumparaturi. Iar acesti bani, la randul lor, trebuie sa acopere anumite nevoi, pe o anumita perioada de timp. Cum se incadreaza ceea ce vrei sa cumperi in acest tablou mai mare?

Pentru a putea sa faci asta este bine sa ai o lista de prioritati. Este adevarat, copiii nu sunt obligati sa puna bani deoparte pentru necesitati de baza, insa pot avea diferite prioritati – sa ajunga in excursie sau sa ia o jucarie, sa urmeze un curs de actorie sau sa isi ia un ghiozdan la moda. Important este sa realizezi ca nu poti avea totul si daca iti iei un lucru atunci renunti la altele pe care le-ai fi putut face cu banii respectivi.

Lectia 2: nu cumpara dintr-un impuls

Atunci cand cheltui bani este bine sa nu o faci pentru un impuls de moment. Este bine sa stii daca nu gasesti in alta parte mai ieftin, este bine sa te gandesti daca chiar ai nevoie de lucrul respectiv, este bine sa analizezi calitatea produsului.

Iar cand ajungem la acest punct nu ar strica nici sa pomenim de rolul publicitatii in a ne influenta sa cumparam lucruri de care nu avem cu adevarat nevoie. Sau de faptul ca adesea ni se prezinta lucruri banale la preturi foarte mari, pe care le acceptam din comoditate de a cauta altceva un pic mai incolo.

Iar modalitatea cea mai buna de a scapa de cumpararea din impuls este sa iti planifici bugetul – planifici bugetul pentru iesit in oras, planifici bugetul pentru cumparaturile la supermarket, planifici bugetul pentru cadourile date familiei etc.

Sa nu credeti ca sunt lucruri banale, neimportante. Multi dintre adulti sunt incapabili sa aplice aceste doua principii.

Adauga comentarii!