Laptele de soia, un aliment controversat pentru copiii mici

Daca te bate gandul sa ii dai bebelusului tau lapte de soia, ar trebui sa iti regandesti decizia. Laptele de soia, pe langa faptul ca nu contine nutrientii necesari pentru cresterea bebelusilor si in niciun caz nu poate inlocui laptele matern sau laptele formula, poate afecta sanatatea copilului.

Care este cel mai mare risc pe care il prezinta laptele de soia pentru copiii mai mici de 18 luni?


Ca toate produsele din soia, si laptele de soia contine fitoestrogeni, hormoni care interfereaza cu dezvoltarea armonioasa a copilului si pot duce la dereglari hormonale grave. Desi nu exista dovezi concludente pentru efectele adverse ale laptelui de soia la copiii mai mici de 18 luni, parerile fiind impartite, este recomandata evitarea acestui aliment pana ce copilul trece de 1 an si jumatate sau chiar de 2 ani.

Un studiu realizat de Weston A. Price Foundation sustine ca fitoestrogenii din laptele de soia pot cauza dereglari ale hormonilor tiroidieni la copiii mai mici de 2 ani, daca este consumat in cantitati mari. Din cauza consumului de lapte de soia, copiii mici pot avea simptome ca oboseala, caderea parului, constipatie, probleme de dezvoltare si probleme cu inima.

Potrivit cercetatorilor, asemenea probleme de sanatate apar numai in cazul cantitatilor foarte mari de lapte de soia, consumate in perioade lungi de timp. Un consum moderat nu are cum sa afecteze sanatatea copiilor.

Cand poate fi introdus laptele de soia in meniul copiilor mici?

In general, se accepta laptele de soia in meniul copiilor mici incepand cu varsta de 1 an si jumatate ca parte a unei alimentatii diversificate. Pentru copiii incepand cu varsta de 1 an si jumatate doza recomandata este de o ceasca pe zi sau la 1-2 zile.

Laptele de soia este o alternativa destul de buna la laptele de vaca pentru copiii care au intoleranta la lactoza. Insa, ca orice lapte de origine vegetala, el are si dezavantaje, unul dintre cele mai importante fiind lipsa vitaminei B12 care se gaseste numai in produsele de origine animala. De asemenea, laptele de soia nu contine atatea proteine si calciu, asa cum contine laptele de origine animala.

Care sunt avantajele consumului de lapte de soia?

Desi este un aliment controversat datorita continutului de fitoestrogeni, laptele de soia, consumat cu prudenta, din cand in cand, poate fi o varianta mai sanatoasa de desert pentru copii, mai ales daca este imbogatit cu arome de vanilie sau ciocolata.

Citeste si Cat si cum trebuie sa manance un copil de 1-2 ani.

 

Adauga comentarii!