Dezvoltarea copilului de la 3 la 4 ani: cele mai importante etape

Desi multi parinti considera ca perioada de bebelusenie este cea mai grea in cresterea unui copil, nici varsta de 3 ani nu este una prea usoara. Odata ce copilul a implinit 3 ani, se considera ca el este pregatit mental pentru a merge la gradinita in grupa mica, moment care marcheaza primii pasi catre autonomia lui.

Care sunt cele mai importante etape de dezvoltare pe care le parcurge un copil de la 3 la 4 ani?


1. Incepe sa isi inteleaga emotiile

Varsta de 3 ani este cea in care copilul incepe sa inteleaga ca poate sa ia tot felul de decizii: sa refuze mancarea, sa ceara lucruri, sa aleaga anumite jucarii si sa ceara mai multa atentie. De asemenea, el intelege diferenta dintre cateva emotii simple: tristete, suparare, frica, bucurie, furie. Cu toate astea, nu isi poate gestiona foarte bine emotiile si, atunci cand este coplesit de ele, se tavaleste pe jos si incepe sa planga.

2. Isi foloseste imaginatia atunci cand se joaca

Daca pana la 2 ani, copilul doar arunca haotic cu jucariile prin casa, acum el invata sa se joace cu ele si le intelege utilitatea. Jocurile devin mai complexe, iar copilul incepe sa isi imagineze tot felul de scenarii atunci cand se joaca. De exemplu, poarta conversatii cu jucariile de plus, construieste castele, face puzzle-uri simple, imita activitatile parintilor si se preface ca face mancare, merge la serviciu sau la cumparaturi s.a.m.d.

3. Are rabdare sa asculte povesti

Varsta de 3-4 ani este una tocmai buna pentru a-i dezvolta gustul celui mic pentru povesti. Acum el este atent la firul narativ, pune intrebari despre continuarea povestii si se uita cu multa curiozitate la felul in care este ilustrata povestea. De asemenea, poate la randul lui sa reproduca un rezumat aproximativ al povestii pe care tocmai a ascultat-o.

4. Invata mereu cuvinte noi si se exprima pe zi ce trece mai bine

Vocabularul se dezvolta pana la sfarsitul vietii, insa la varsta de 3-4 ani achizitiile se fac intr-un ritm foarte accelerat. Copilul invata in fiecare zi cuvinte noi, se exprima din ce in ce mai clar, pune foarte multe intrebari si intelege o buna parte din ceea ce vorbesti. In jurul varstei de 3 ani, un copil foloseste propozitii de 3-5 cuvinte, iar la varsta de 4 ani, fraze de cel putin 5-6 cuvinte. Dupa implinirea varstei de 3 ani, copilul va intelege mai bine diferenta dintre termeni opusi: mare si mic, inauntru si afara, lung si scurt, putin si mult, batran si tanar, trist si vesel, scump si ieftin.

5. Incepe sa memoreze lucruri

Cand copilul vine de la gradinita, o sa constati ca iti povesteste tot felul de lucruri despre educatoare si colegi. De asemenea, el isi aminteste incidente din parc petrecute cu o luna in urma sau cantecele pe care le-a auzit la alti copii. Desi povestile lui nu sunt foarte detaliate si retine destul de putin, poti sa iti faci o idee despre cum si-a petrecut ziua la gradinita. Cu cat ii pui mai multe intrebari, cu atat el se va stradui mai mult sa exprime ceea ce isi aminteste.

6. Este mai agil

Dupa varsta de 3 ani, copilul adora sa alerge, sa se catere, sa sara, sa se rostogoleasca, sa urce si sa coboare scari, sa mearga cu tricicleta sau trotineta si sa exploreze. El devine curios sa se imbrace singur, sa se spele pe dinti si pe maini, face eforturi sa se incalte fara ajutor si devine interesat de tot felul de activitati casnice. Pentru ca este atat de activ, iti va fi destul de greu sa ii pastrezi rutina somnului de la pranz.

Cand sa te ingrijorezi?

Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, asadar nu incerca sa il fortezi sa faca tot felul de lucruri pe care alti copii de varsta lui le fac. De exemplu, multi copii incep sa faca la olita abia dupa ce trec de 3 ani, altii plang din toate nimicurile si dupa varsta de 4 ani, unii sunt mai posesivi cu jucariile lor, iar altii nu sunt prea sociabili. Semnul care ar trebui sa te ingrijoreze la aceasta varsta este starea de indiferenta a copilului fata de mediul inconjurator. Daca el nu te priveste in ochi, pare ca nu intelege ce ii spui, nu este interesat de alti copii si nu se preface cand se joaca, atunci ar trebui sa ceri parerea unui medic specialist.

Citeste si:

Anxietatea de separare la copiii mici: 6 metode prin care o ameliorezi

 

Adauga comentarii!