Un plan pentru acest an scolar: concentrarea

Intreaba orice profesor cum sunt copiii din ziua de astazi si este foarte posibil sa iti raspunda: nu sunt deloc atenti la ore. Asta nu inseamna, desigur, ca toti copiii sunt asa sau ca nu este in vreun fel si vina profesorului sau a programei ca copiii ajung sa fie atat de plictisiti si usor de distras.

Pana la urma fiecare parinte isi stie cel mai bine copilul – se poate el concentra asupra a ceva ce are de facut, chiar daca este mai dificil, sau este cu usurinta distras? Care este problema daca nu se concentreaza? Ei bine, devine ceea ce se numeste “branza buna in burduf de caine” – degeaba are capacitatile intelectuale pe care le are, daca nu are niciun chef sa le foloseasca. Cu siguranta va obtine rezultate sub capacitatile sale.


De ce nu se concentreaza copiii? Cel mai probabil nici macar nu stiu cum sa o faca. Si nici macar nu realizeaza ca este o problema asta. Cum nu realiza nici copilul meu, care imi povestea extrem de senin ca el are numeroase momente in care nu aude deloc profesorul, intrucat face scenarii de film in cap.

Cum il inveti pe copil ce inseamna sa se concentreze?

Exemplul tau

Si modul in care te comporti tu este foarte important. Obisnuieste copilul sa te vada facand mai multe lucruri deodata? De exemplu, vorbesti cu cineva la telefon, insa stabilesti si programul pentru maine si pui si masa? Iti este greu si tie sa faci ceva pana la capat fara a mai citi emailurile sau ce mai scrie lumea pe internet? Sa faci mai multe lucruri in acelasi timp inseamna, cel mai adesea, sa le faci pe toate destul de prost.

Simplificarea

Sa te concentrezi asupra unui lucru este unul dintre cele mai importante abilitati pe care le poti avea. Asa ca, daca cumva aveti cate un program in fiecare zi – sport, limbi straine, un pic de arta etc, atunci poate ca este mai bine sa simplifici viata copilului tau. Odata ce va invata cum sa se concentreze pe a obtine performanta intr-un domeniu va putea cu usurinta sa aplice reteta in orice alt domeniu.

Curiozitatea

Lipsa de concentrare merge mana in mana cu plictiseala. Esti capabil sa stai intr-o camera fara telefon, televizor si totusi sa nu te plictisesti? Inseamna ca esti capabil sa te concentrezi, ca mintea ta poate gasi lucruri asupra carora sa se aplece. Cum il ajuti pe copil sa nu se mai simta plictisit? Il ajuti sa fie curios in privinta a ceea ce invata la scoala. Ajuta-l sa aiba intrebari in privinta a ceea ce invata. Apoi cautati raspunsul impreuna.

Adauga comentarii!